A placebo is segít, ha fáj a gyerek feje

Játszó gyerek
Vágólapra másolva!
Hatóanyagot nem tartalmazó placebo-szerekkel ugyanúgy megelőzhető gyermekeknél a migrén, mint a legtöbb fejfájás elleni gyógyszerrel - derült ki egy átfogó elemzésből.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint a kisgyermekek közel 2 százaléka, míg a nagyobb gyermekek és a 15 év alatti fiatalok 7-10 százaléka küzd rendszeresen fejfájással vagy migrénes rohamokkal. A gyermekeknek fejfájásra adott szerek legtöbbször - csökkentett adagolásban - a felnőttek számára gyártott tabletták közül kerülnek ki, azonban viszonylag kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy azok mennyire biztonságosan adhatók gyerekeknek.

Eltér a gyermek- és felnőttkori migrén

Amerikai kutatók nemrég összehasonlították a gyermekek migrénes panaszaira leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket, és megvizsgálták őket a placebo-szerekhez viszonyítva is. A kutatásból kiderült, hogy mindössze két hatóanyag esetében csökkent érezhetően a gyermekeknél előforduló fejfájás gyakorisága, a többi szer nem orvosolta a problémát. Ráadásul ez a két hatóanyag (topiramát és trazodone) is csak kismértékű javulást eredményezett a placebo-szerekhez képest, azaz a hatást tekintve alig volt különbség az ál és az igazi gyógyszer között - olvasható a JAMA Pediatrics folyóirat cikkében.

A vizsgálatot végző szakembereket is meglepte, hogy a felnőtteknél jelentős javulást eredményező hatóanyagok, például a flunarizine, a propranolol és a valproát mennyire hatástalanok, ha gyermekek fejfájásáról van szó. Az eredmények azt sugallják, hogy a gyermekkori és felnőttkori migrént nem szabad egy kalap alá venni, hiszen másként reagál ugyanarra a hatóanyagra egy felnőtt és egy gyermek szervezete - áll a tanulmányban.

Gyerekeknél nagy valószínűséggel segít a placebo

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy kizárólag placebo-szerek alkalmazásával is felére csökkent a gyermekeknél előforduló migrénes rohamok száma: a havi 5-6 alkalommal szemben mindössze havonta háromszor jelentkezett fejfájás. Ezt az eredményt egy másik kutatás is megerősítette, amely szintén arra a megállapításra jutott, hogy gyermekek kezelésére sokkal nagyobb hatékonysággal alkalmazható placebo, mint felnőtteknél.

Az eredmények tükrében érdemes elgondolkodni azon, hogy a felnőtteknek szánt gyógyszereket valóban érdemes-e gyermekek fejfájásának kezelésére alkalmazni. Gyermekorvosok mindenképpen azt javasolják, hogy amennyiben a fejfájás csak ritkán (havonta néhány alkalommal) jelentkezik a gyermeknél, érdemes kipróbálni relaxációs gyakorlatok alkalmazását, vagy egyszerűen nyugodt, elsötétített helyen pihenéssel megvárni, míg elmúlik a fejfájása. Az ennél gyakoribb, súlyos esetekben azonban mindenképpen konzultálni kell gyermekorvossal.