Vételi ajánlat a K&H részvényeire

Vágólapra másolva!
A KBC Bank kedden közzétett végleges ajánlata szerint a K&H Bank törzsrészvényeit augusztus 9. és szeptember 7. között ajánlhatják fel vételre a részvényesek, ezek után a tulajdonos élni kíván kiszorítási jogával.
Vágólapra másolva!

A KBC a nyilvános ajánlat szerint részvényenként 6,30 forintot fizet a K&H 1 forint névértékű törzsrészvényeiért. A tranzakció lebonyolítója a KBC Securities magyarországi fióktelepe lesz.

A belga tulajdonos az ajánlat lezárását követően élni kíván kiszorítási jogával. A vételi jog gyakorlása során az ellenérték megegyezik majd a mostani ajánlati árral, tekintettel arra, hogy az egy részvényre jutó saját tőke értéke a társaság legutóbbi, könyvvizsgáló által hitelesített konszolidált éves beszámolója alapján nem lesz magasabb ennél. A KBC kizárólagos tulajdonossá válása után a K&H zártkörű társasággá alakul át.

A K&H egy részvényre jutó saját tőkéje 2006. december 31-én, a magyar számviteli sztenderdek szerint 2,72 forint, egy részvényre jutó konszolidált saját tőkéje pedig, a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint 3,22 forint volt.

A KBC-nek 99,96 százalékos részesedése van az 52,507 milliárd forint jegyzett tőkéjű bankban, 0,04 százalék egyéb befektetőké. A pakett megszerzése mintegy 124,4 millió forintba kerül a befektetőnek.

A belga tulajdonos a K&H Bank 1997-es privatizációs tenderének győzteseként szerzett 23 százalékos részesedést a társaságban. Később folyamatosan növelte részesedését, 2005-ben megvásárolta az ABN Amro Bank 40,2 százalékos pakettjét is 510 millió euróért, a könyv szerinti érték 2,2-szereséért. (Az ABN Amro azáltal vált jelentős tulajdonossá a K&H-ban, hogy itteni leánybankja, az ABN Amro Magyar Bank 2001-ben fuzionált a K&H Bankkal.)