Megszállták a bűnözőbandák az aranyföldeket

Vágólapra másolva!
Megdöbbentő fejleményről számolt be a kolumbiai Santander megye kormányzója: Juvenal Díaz szerint a térségben ugyanis Kolumbia legnagyobb, drogkereskedelemre épülő szervezett bűnözői csoportja bukkant fel, akik természetvédelmi szempontból kiemelten kezelt területnél zsákmányolják az aranyat.
Vágólapra másolva!

Clan del Golfo néven is ismerik Kolumbia legnagyobb drogkartellét, az Autodefensas Gaitanistas de Colombia-t (AGC). Az állítólag 6000 tagot számláló félkatonai csoportosulás az országban meghatározó az illegális drogpiacon, és azután szerveződött, miután több más, korábban jelentős paramilitáris csoportot leszereltek a számos lázadó csoport  közül, melyek az országban működtek.

Az AGC egyébként megpróbálja imázsát eltávolítani a katonaitól, és magát elsősorban politikai szervezetként megjeleníteni, sokak szerint vitatható sikerrel.

image

Santander kormányzójának közlése szerint a csoport felbukkanása a térségben csak egy dologra utalhat: a drogkartell rátette a kezét az illegális aranykitermelésre. Juvenal Díaz szerint ez nem pusztán azt jelenti, hogy a megye jelentékeny részét tartják befolyásuk alatt, hanem azt is, hogy az illegális aranykitermelés fokozásával az értékes édesvíz-források is szennyezetté válnak – írja a Mining.com. Az arany azon a területen főként folyóágyakban, vízfolyásokban található.

Mindent tönkretehet a drogkartell

A kormányzó aggodalmát növeli, hogy a bűnözők egy olyan hegyvidéken tűntek fel, ahol úgynevezett paramo-növényzet található. A növénytársulás nagyon sérülékeny, miközben ökológiailag nagyon értékes. Ezt teheti tönkre a drogkartell felbukkanása a Santurbán nevű területen.

A védett páramo területen 2011 óta tilos a bányászati tevékenység folytatása. Ennek ellenére illegális bányászati tevékenység zajlik a területen, ezt sajátíthatták most ki a drogkartell tagjai.

A kormányzó tájékoztatása szerint felkérte a hadsereget arra, hogy erősítsék meg jelenlétüket Santanderben. Egyúttal lakossági felhívást tett közzé, mivel a veszélyes bűnözői csoportok nem csak törvénytelen tevékenységet folytatnak, hanem a

bányák szabálytalan működtetésével akár halálos baleseteket is okozhatnak.

A védett terület nem pusztán a természeti értékei miatt fontos Kolumbiában. Fontos azért is, mert a területen kívül, de annak közvetlen szomszédságában található Dél-Amerika egyik jelentős aranybánya-projektje. A Soto Norte nevű projekt egy Minesa nevű vállalathoz tartozik. A cég egy befektetési alapon keresztül lényegében az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabi kormányának tulajdonában van.

Az aranykitermelési projekt nagyon sokat ér, 1,2 milliárd dollárra, azaz nagyjából 435 milliárd forintra becsülik annak értékét.

A vállalat 2020-ban kapta meg a szükséges papírokat a kitermeléshez, miután a hatóság által kért további környezetvédelmi hatástanulmányokat bemutatta.

arany, aranyrög, gold, aranymosás
Védett területnél bukkant fel Kolumbia legnagyobb drogkartell szervezete (illusztráció) 
Fotó: Shutterstock

Újra kell húzni a védett terület határait

Úgy tűnik azonban, hogy a drogkartell felbukkanása mellett is vannak megoldandó gondok a területen. Az illetékes kolumbiai bíróság ugyanis korábban úgy határozott, hogy felül kell vizsgálni Santurbán közigazgatási határvonalait. Ennek két okból is jelentősége van. 

Az egyik az, hogy a bíróság úgy találta, az ott élők közösség tagjait nem tájékoztatták alaposan és átláthatóan arról, hol húzódnak a terület határai első megállapításuk idején. 

A másik ok, hogy a közösségeknek joguk van az egészséges környezethez és a tiszta vízhez a bíróság döntése szerint. Mivel a védett területen nem engedélyezik a bányászatot és más hasonló tevékenységeket, melyeknek jelentős környezeti hatásai lehetnek, ezért a helyiek számára nem mindegy, hol jelölik ki a védett terület határait jogaik szempontjából.

Kolumbia a világ 15-18. aranyexportálója, függően éves teljesítményétől.

2022-ben 2,59 milliárd dollár értékben szállított aranyat.

Nagy probléma azonban, hogy az illegális aranykitermeléssel érintett terület nagysága növekvő tendenciát mutat a legutóbbi jelentések szerint.