Pénzbírságra ítélték a Kocsis Máté irodáját elfoglaló tüntetőket

Vágólapra másolva!
A rendőri intézkedéssel szembeni engedetetlenség miatt pénzbírságta ítélték az a huszonhárom tüntetőt, aki pénteken elfoglalta a VIII. kerületi polgármester irodáját. A tüntetők Kocsis Máté hajléktalanügyben folytatott politikája miatt kezdtek ülősztrájkba.
Vágólapra másolva!

Huszonhárom tüntetőt állítottak elő pénteken a VIII. kerületi polgármester irodájából, miután a rendőri felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni az épületet az ügyfélfogadási idő végén. Mind a huszonhárom tüntető pénzbírságot kapott a jogszerű rendőri intézkedés elleni engedetlenség miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az [origo]-val kedden.

Az [origo] hivatalos tájékoztatást nem kapott arról, hogy mekkora bírságokat kaptak a tüntetők, de ilyen esetekben a legmagasabb kiszabható összeg a törvény szerint 50 ezer forint.

Pénteken a rendőrök vitték ki a VIII. kerületi polgármesteri hivatal épületéből A Város Mindenkié csoport tüntetésének néhány résztvevőjét, akik Kocsis Máté hajléktalanpolitikája ellen tiltakoztak. A tüntetők délelőtt elfoglalták a polgármester irodáját. Pénteken délelőtt mintegy harmincan vonultak be a polgármesteri hivatalba, egy részük a folyosón, másik részük Kocsis Máté irodájában tiltakozott "Börtön helyett lakhatást", "A szegények nem bűnözők" feliratokat tartva. A polgármester irodájában a titkárnő asztalának dőlve ültek, miközben a titkárnő dolgozott. Később a tüntetők nem a saját lábukon hagyták el az épületet, egy-egy embert három-négy rendőr cipelt ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A pénteken készült fotókról a képre kattintva nézhet galériát.

A Város Mindenkié csoport egyik aktivistája pénteken az [origo]-nak azt monda az ülősztrájk független tőlük, és nem volt szervezett, de nyilván olyanok vettek benne részt, akik egyetértenek velük. Hozzátette, "teljes mértékben egyetért az állampolgári engedetlenséggel, mert fel kell hívni a döntéshozók figyelmét, hogy tarthatatlan a szabálysértési törvény tervezete".

A kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté több más fideszes képviselővel együtt azt javasolja, hogy minősüljön szabálysértésnek a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése". Az [origo] Kocsis Mátéval a hajléktalanügyben készített korábbi interjúját itt találja.