A nap mémje: itt az argentinok válasza arra, miért nincsenek fekete focisták a válogatottban

Vágólapra másolva!
Elképesztő cikk jelent meg néhány napja a Washington Postban. A liberális lap szerzője - egy professzor - azt a kérdést tette fel: miért nincsenek fekete játékosok az argentin válogatottban. A szellemes válasz az egyik argentin laptól érkezett: "Mert mi egy ország vagyunk, nem egy Disney-mozi". 
Vágólapra másolva!

Az Erika Denise Edwards nevű professzor - aki amúgy a latin-amerikai történelem professzora - egészen primitív marxista logikájú cikkében gyakorlatilag azt állítja, hogy Argentínában kvázi kiirtották, "ágyútölteléknek" használták a feketéket, pedig a 18. század végén még a népesség egyharmadát ők tették ki (mármint a 400 ezres népességét).

Igaz, a független Argentina csak 1816-ban jött létre, előtte spanyol gyarmat volt, de ez a - vélhetően - woke- kultúrprofesszort kevéssé zavarja.

Egyébként az alap adatai is - enyhén szólva - vitathatók, de részletesen ne menjünk bele. Emeljük ki csak a lényeget:

a modern Argentina a 19.század végén, 20. század elején jött létre, 1857 és 1914 között a lakosság száma 1,3 millióról 8 millióra nőtt.

Amúgy pont a bevándorlás hatására, csak éppen a bevándorlók nem feketék voltak, hanem olaszok, akik hasonló kultúrából, hasonló éghajlatból és hasonló gazdaságból érkeztek a hatalmas földekkel rendelkező Argentínába. Ma az argentin népesség 62 százalékának vannak olasz gyökerei - ahogy Messinek is (teljes nevén Lionel Andres Messi Cuccittini). Sőt, még Maradonának is voltak olasz ősei - igaz bennszülött indiánok is. Vagyis Edwards professzor primitív marxista teóriájára a válasz: ott vannak a jelenlegi argentinok között is a feketék, őslakosok, olaszok leszármazottai - csak éppen (ahogy egy egészséges nemzetben) integrálódva a társadalomba.

Így jött létre az argentin nemzet, ahogy arra felhívták az áltudós figyelmét. Egy 21. század eleji kutatás szerint egyébként az argentin népesség 3 százaléka (vagyis 1,2 millió ember) vallotta, hogy vannak fekete ősei, éppen háromszor annyi, mint Argentina teljes népessége volt a "professzor" által említett időben.

Végezetül álljon itt a nap kérdése, az egyik kommentelőtől: Miért nincsenek a szenegáli válogatottban fehérek?