A férfiak anyjuk arcát keresik minden nőben

Vágólapra másolva!
Nagyon régóta érdekli a szakembereket, hogy mi alapján választjuk ki életünk párját.  A belső tulajdonságok, mint például az intelligencia, a kedvesség a humor, a türelem a megértés képességén túl, úgy tűnik, a külső megjelenés is jelentős mértékben befolyásolhatja választásunkat. Nem is akárhogyan.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének vezetője, Bereczkei Tamás professzor által vezetett magyar kutatócsoport felfedezése alapján az elsődleges választás hátterében az ellenkező nemű szülő külsejének "másolása" áll. Vagyis nagy valószínűséggel választunk olyan párt magunknak, akinek arcberendezkedése nagy hasonlóságot mutat az ellenkező nemű szülőével. A professzor és csapata 14 jellegzetes zónát határozott meg, mint például a szemek közötti távolság, az ajkak teltsége, az orr hossza.


A kutatás során 52 család 312 tagját vizsgálták és megállapították, hogy a családokban a nem vérrokonok között: anyós- meny, illetve após- vő között számos arcvonás megegyezik. Felmerül azonban a kérdés, hogy mi történik azokban az esetekben, amikor egy kisgyerek korán elveszíti a szüleit és csak homályos kép marad meg a szülői arcról? Vajon ez a fajta mintaválasztás ezekben az esetekben is működik?


A professzor szerint nagy valószínűség szerint ilyenkor is működik, mert a bevésés a gyermekek első öt évében megtörténik, így a párválasztás során a gyermekkor első éveiben elraktározott mintát fogják nagy valószínűséggel választani azok a felnőttek is, akiket nem szüleik neveltek fel.


Ha a minta negatív érzelmeket hordoz


De vajon akkor is működik-e az ilyen típusú mintaválasztás, ha a gyermekkor érzelmi légköre nyomasztó, a szülők nevelési attitűdje pedig káros vagy romboló volt?


Bereczkei Tamás professzor elárulta, hogy jelenleg is folynak kutatások, vagyis olyan, az érzelmi légkörre vonatkozó kérdőívek kitöltetése, elemzése, értékelése, amelyek hamarosan választ adhatnak erre a kérdésre. Ám azt már most is lehet sejteni, hogY ha nem volt elfogadó és szeretettel teli a szülő-gyermek kapcsolat, jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy az egyén felnőttkorában az ellenkező nemű szülőhöz hasonlító párt választ majd.


A hosszútávú kapcsolatokat befolyásolja


Az sem elhanyagolható szempont, hogy a mintakövetéses párválasztás mikor és milyen körülmények között valósul meg. Hiszen hazánk lakosságának jelentős része a második, sokadik házasságát tapossa. Vajon a kérdéses szülői arcminta-választás csak az első párválasztásnál működik-e, esetleg a későbbi kapcsolatoknál is lényeges körülmény marad?


Bereczkei professzor úgy látja, ez sokkal inkább a kapcsolatok hossza mentén határozható meg, vagyis a szülői arcminta a tartós, hosszú-távú kapcsolatokban jelenik meg kritériumként.



Kassai Tini