A szójával kapcsolatban az utóbbi két évben már nem csak pozitív hírek merülnek fel, úgy tűnik ugyanis, hogy a feldolgozott élelmiszereknek köszönhetően túl sokat is fogyasztunk ebből a növényből. Pedig a szója legtöbb formájában tulajdonképpen emészthetetlen az emberi szervezet számára, nem véletlen, hogy valaha csak takarmány növényként használták. Ezért eszik a kínaiak főképp a feldolgozott változatokat: a tofu, a tempeh, és a szójaszósz nagyjából alkalmas arra, hogy szervezetünk hasznosítsa belőle a tápanyagokat.
Rántott tofu
Hozzávalók: 600 g (2 csomag) tofu, fűszersó, zsemlemorzsa, liszt, víz, olaj a kisütéshez. A tofut öblítsd le, vágd fel nagyjából egy centi széles szeletekre, mindkét oldalát szórd meg sóval, és egy-két órát hagyd állni. Lisztből és vízből készíts palacsintatészta sűrűségű masszát. Először ebben, majd a zsemlemorzsában forgasd meg a szeleteket. Forró olajban süsd aranybarnára. Rizzsel (a legjobb barna rizzsel) és tojás nélküli tartármártással kínáld.
Tofusaláta
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 25 dkg sárgarépa, egy fél uborka, 1 csomag újhagyma, 3 db kínaikel-levél, tengeri só vagy szójaszósz, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg tojásmentes tarhonya, 1-2 evőkanál szezámkrém vagy sós mogyorókrém, 1 teáskanál 5 százalékos almaecet, olaj, salátalevelek. A tofut vágd fel kockákra, kevés olajon pirítsd meg, majd hagyd kihűlni. A tarhonyát főzd meg és szintén hagyd kihűlni. A zöldséget aprítsd fel és keverd össze a tofuval és a tarhonyával. A szójaszószból, szezámkrémből, almaecetből, olajból és az apróra vágott petrezselyemből kevés vízzel készíts öntetet a salátára.
Tofurántotta
Hozzávalók: hagyma, olaj, tofu, szójaszósz, feltétek ízlés szerint.
Egy közepes fej hagymát kockázz fel és kevés olajon pirítsd aranysárgára. Morzsolj rá egy adag tofut és folyamatos keverés mellett süsd egy percig. Sütés közben keverj hozzá ízlés szerinti szójaszószt, hogy megfelelően sós ízt kapjon.
Ázsiai rizses tofu
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál szójacsíra, 25 dkg rizs, olaj. A tofu egyik felét vágd fel kockákra. Forró olajban süsd aranybarnára, majd vedd ki az olajból és tedd félre. Ugyanebben az olajban pirítsd meg a kockákra vágott vöröshagymát, majd add hozzá az apróra vágott gombát is. Fedő alatt párold néhány percig, majd add hozzá a zöldborsót, a szójacsírát és a sült tofukockákat. Tovább párolva keverd hozzá a villával összetört másik fél adag tofut. Gyakori kevergetés mellett addig hagyd a tűzön, amíg a leve elfő. Közben főzd puhára a rizst, majd keverd hozzá a tofus alaphoz és két evőkanál szójaszósszal elkeverve tálald.