Itt van Putyin rémisztő üzenete a Nyugatnak

PUTYIN, Vlagyimir, Ukrajna háború, csatlakozási szerződés, négy megszállt régió, Moszkva,
Moszkva, 2022. szeptember 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményének aláírásán a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 30-án. Putyin a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyének Moszkva-barát vezetőivel írta alá az egyezményt. Az elnök közölte, hogy a donyecki és a luhanszki régiót a 2014-es határaik között csatolják Oroszországhoz, a herszoni és a zaporizzsjai régió határai még kijelölésre várnak. Zaporizzsja megye azonos nevű fővárosa ukrán ellenőrzés alatt áll. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel
Vágólapra másolva!
Élesen kritizálta a Nyugatot, dicsérte Kínát és a katonáit az orosz elnök a Győzelem napjára rendezett katonai felvonuláson. Úgy fogalmazott, a nyugati elit tagjai „továbbra is kizárólagosságukat hangsúlyozzák", „véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak ki, gyűlöletet, ruszofóbiát, agresszív nacionalizmust szítanak". Az orosz elnök beszéde nem sok jót ígér: azt üzeni, valamilyen ellenlépést tervez.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, a második világháború lezárásának 78. évfordulóján is megrendezték a moszkvai Vörös téren a nácizmus feletti szovjet győzelmet ünneplő Győzelem napi felvonulást, melyen a hagyományokhoz híven – bár a megszokottnál valamelyest rövidebben – beszédet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

A nyugati elitet keményen támadta: azt mondta, ők „továbbra is kizárólagosságukat hangsúlyozzák", „véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak ki, gyűlöletet, ruszofóbiát, agresszív nacionalizmust szítanak", emellett „megsemmisítik a családi, hagyományos értékeket, amelyek az embert emberré teszik".

Putyin üzent a baltiaknak is: „látjuk, ahogy egy sor országban kegyetlenül és hidegvérrel rombolják le a szovjet katonák emlékműveit, lebontják a nagy hadvezérek emlékműveit, és a nácik és segítőik valóságos kultuszát alakítják ki". Putyin úgy látja, a Nyugat „célja – és ebben nincs semmi újdonság – az, hogy

elérje országunk felbomlását és megsemmisülését, áthúzza a második világháború eredményét, végleg tönkretegye a globális biztonság és nemzetközi jog rendszerét,és megfojtsa a fejlődés összes szuverén központját".

Az elnök szerint „ebben áll azon katasztrófa oka, amelyet ma az ukrán nép átél".

Vagyis az orosz elnök arra utalt, hogy valamilyen lépést tervez.