Itt az orosz bejelentés: ez lesz, ha megnyerik a háborút

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
DONETSK, UKRAINE - JUNE 28: A view of the 57th Motor Rifle Brigade as it fires artillery on the Bakhmut frontline as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Chasiv Yar, Ukraine on June 28, 2023. Ercin Erturk / Anadolu Agency (Photo by Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Új Világrend születik az ukrajnai háború nyomán, amely nem a Nyugat erőszak-monopóliumán alapul majd, erről ír a Valdai Club vezetője az orosz médiában.
Vágólapra másolva!

Nagyívű elemzést jelentetett meg az orosz médiában Tyimofej Bordacsev, a Valdai Club vezetője, amelyben részletes leírást tett közzé azzal kapcsolatban,

hogyan is képzeli el a háború utáni Új Világrendet Oroszország.

Az elemzés két fő részből tevődik össze, egy történeti áttekintésből és egy - az egyszerűség kedvéért fogalmazzunk így - politikaelméleti érvelésből. A történeti részt tekintve a szerző keretezi az orosz-nyugati külkapcsolatokat a nemzetállamok léte szempontjából kulcsfontosságú két eseménysorozat alapján, vagyis a vesztfáliai béke és a második világháború alapján helyezi el és tárgyalja Oroszország külkapcsolatait a nyugati világgal. Véleménye szerint az Oroszország és a nyugati világ közötti konfliktusok alapvetően egy, az alapideában is hibás központi mechanizmusra vezethetők vissza.

Bordacsev szerint egy paradox helyzet következtében áll fenn folyamatos feszültség Oroszország és a kollektív Nyugat között, mivel a vesztfáliai rend kitűzött célja az igazságos nemzetközi világrend megteremtése lenne, ehhez képest csak igazságtalanságokat és sérelmeket szült az elmúlt öt évszázad folyamán.

2006-os kép, ahogy Vlagyimir Putyin elnök Oroszország térképét tanulmányozza. Bordacsev szerint Oroszország és a Nyugat konfliktusa a vesztfáliai rend kiforgatására vezethető vissza (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Az elemzés politikaelméleti része az igazságosság fogalmát vizsgálja, valamint egyúttal ebből vezeti le az Atlanti Világ és Eurázsia szembenállásának legfontosabb törésvonalát és mozgatórugóját. Bordacsev szerint

a vesztfáliai rendszert a Nyugat úgy értelmezi, ahogy az igazságos rend kiépítését is úgy akarja elérni, hogy ezzel egyidejűleg az erőszak monopolizálására törekszik.

Szerinte a nemzetközi intézmények megalapítása és fennállása - mint amilyen például maga az ENSZ - sem változtatta meg érdemben ezt a helyzetet dacára annak, hogy Oroszország aktív résztvevője, és amellyel kapcsolatban a szerző is elismeri, hogy komoly garanciákat biztosít Oroszország számára. Ugyanakkor, amennyiben elfogadjuk ezt az érvelést, úgy felsejlik egy sokkal veszélyesebb jövő lehetősége is:

még ha a Nyugat el is veszítené ezt a véres háborút Ukrajnában, akkor sem valószínű, hogy a nyugati vezetők elvetnék az erőszakos globalista ideológiát.

Még ha a Nyugat el is veszíti a háborút, akkor sem garantált, hogy a vezetői feladják az erőszakos globalista ideológiát Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Oroszország és Kína szerepéről, illetve a nemzetközi rend átalakulásával kapcsolatban a szerző megjegyzi, hogy

Moszkva és Peking olyan multipoláris Új Világrend kiépítéséért dolgoznak, amelynek kulcseleme a valódi igazságosság, amelyet nem az erőszak monopolizálására alapoznak.

Szerinte csakis az erre való törekvéssel előzhető meg a harmadik világháború és a nukleáris katasztrófa.