Az amerikai külügyminiszter Ukrajnába érkezett és újabb meghökkentő kijelentéseket tett

NATO, hadgyakorlat, háború, készültség, észtország, csehország, 2024. 05. 10.
A gyakorlat célja annak próbája, hogy a hadsereg képes-e átfogóan biztosítani a szövetséges egységeket a Cseh Köztársaság területén nagyszabású műveletek során, és támogassa a szövetségesek erőfeszítéseit a védelmi képességek kiépítésében az Észak-atlanti Szövetség (NATO) keretein belül
Fotó: LUKAS KABON / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
Vágólapra másolva!
A Biden-adminisztráció nem áll le, egyre több és több fegyvert akarnak Ukrajnába küldeni, céljuk a világháborús eszkaláció.
Vágólapra másolva!

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ukrajnába érkezett, miközben a legutóbbi amerikai segélycsomagból származó fegyverek kezdenek megérkezni a frontvonalra – írta a BBC.

A BBC szerint Ukrajna küszködik az újabb orosz offenzíva megállításával Harkov közelében. Az amerikai diplomata várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és más tisztviselőkkel.

Antony Blinken, AntonyBlinken, amerikai politikus, USA 71. külügyminisztere, Joe Biden elnöksége alatt
Antony Blinken, amerikai politikus, az USA 71. külügyminisztere, Joe Biden elnöksége alatt
Fotó: AFP / Photo by Khaled DESOUKI / AFP

Az amerikai tisztviselők szerint Blinken megnyugtató üzenetet fog átadni

– írta a BBC. Blinken „erős megnyugtató üzenetet” fog átadni az ukránoknak „egy nehéz pillanatban” – mondta egy amerikai tisztviselő a BBC-nek. Ez magában foglalja majd az országnak a katonai „kezdeményezés” visszavételének segítéséről szóló megbeszéléseket is – tette hozzá. Ukrajnának nemcsak a „keleti fronti anyagcsatával” kell szembenéznie – emelte ki a tisztviselő –, hanem a legutóbbi, Harkiv felé irányuló orosz offenzívával is.

Washington ennek ellenére azt reméli, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverek lehetővé teszi majd Ukrajna számára, hogy az „aktív védekezés” irányába mozduljon el, és „egyre magabiztosabban tartsa pozícióit, visszaszorítsa az oroszokat, ahogy egyre több segítséget kap”.