A Vatikán új szabályokat vezet be a csodák hitelesítésére

Vágólapra másolva!
A Vatikán új szabályokat vezet be a csodák hitelesítésére, mint a síró szobrok, Szűz Mária látomásai és a megmagyarázhatatlan stigmák, mivel a közösségi médiában minden eddiginél gyorsabban terjednek az apokaliptikus próféciák.
Vágólapra másolva!

A Vatikán ma új szabályokat jelent be a csodák és természetfelettinek tűnő események hitelesítésére, mert a közösségi médiában egyre több a gyanús történet. A katolikus egyház hosszú és ellentmondásos múltra tekint vissza. Volt, amikor a hívek azt állították, hogy Szűz Mária szobrok sírtak.

Ha az egyházi hatóságok megerősítik hitelességüket, ezek az egyébként megmagyarázhatatlan isteni jelek a hit virágzásához, új vallási hivatásokhoz és megtérésekhez vezethetnek.

Most azonban az egyház közbelép az állítások elszaporodása miatt. Az apokaliptikus próféciák minden eddiginél gyorsabban terjednek az interneten, és ez zavart okoz a hívők körében - írta a Daily Mail.

Számos példa van az ilyen megmagyarázhatatlan jelenségekre, amelyek hitet ébresztettek, és arra ösztönözték a hívőket, hogy új szent helyeken imádkozzanak.

Mária állítólagos jelenései például a portugáliai Fatimát és a franciaországi Lourdes-t is rendkívül népszerű zarándokhellyé tették.

A Fatima határában fekvő Iria-völgyben (Cova d'Iria) három gyermek a nyájat őrizte, amikor nem sokkal a déli rózsafüzér-imádság után sugárzó fényt láttak azon a helyen, ahol ma a világhírű zarándokhely bazilikája áll. A tölgyfabokor felett kibontakozó sugárzó fényben egy, a kezei között rózsafüzért tartó nő alakját látták, majd ötször megjelent előttük a fényesen ragyogó nőalak, a Szent Szűz.

Egy mexikói templomi felekezet tagjai arról számoltak be, hogy egy Szűz Mária szobor szeméből könnyek hullottak. Az állítólagos csoda a Colima államban található El Canal egyik templomában történt.

Maga Ferenc pápa is megszólalt a jelenséggel kapcsolatban, világossá téve, hogy elkötelezett híve a főbb, egyházilag elismert Mária-jelenéseknek, mint például a Guadalupei Szűzanya és a Fatimai Szűzanya, aki a hívők szerint 1917-ben jelent meg három írástudatlan pásztorgyermeknek.

A római katolikus egyház 1930-ban ismerte el hivatalosan is a sok vitát kiváltó rejtélyes fatimai jelenéseket. Ferenc pápa 2017-ben a portugáliai Fátimában szentté avatta Francisco Martót és nővérét, Jacintát, azt a két pásztorgyereket, akiknek száz évvel ezelőtt többször megjelent Szűz Mária.

A pápa azonban szkepticizmusának adott hangot a közelmúltban történt eseményekkel kapcsolatban, beleértve azokat az állításokat, amelyek szerint Mária többször is üzent a látnokoknak a bosznia-hercegovinai Medjugorje kegyhelyen. 

Pénteken a Vatikán doktrinális hivatala kiadja a jelenések "és más természetfeletti jelenségek" megkülönböztetésére vonatkozó felülvizsgált normákat, frissítve az először 1978-ban kiadott irányelveket.

Azok az irányelvek nagyrészt a helyi püspökre bízták, hogy vizsgálják az állítólagos látomásokat vagy természetfeletti eseményeket. Új szabályozás készült a Vatikánban a hívők csodás látomásainak kivizsgálására 2009-ben is. Az alapelv az volt, hogy aki nagydobra veri a jelenéseket, csak színlel. 

Azt mondom, hogy hinnünk kell ezekben a jelenésekben, hogy lehetségesek, de egyfajta egészséges szkepticizmussal is rendelkeznünk kell

- mondta Robert Fastiggi, aki Mária-teológiát tanít a michigani Detroitban és a jelenések szakértője.

 

Az 1978-as normák szerint meg kellett vizsgálni, hogy az üzenet ellentmond-e a hitnek, vagy hogy az azt állító személynek gazdasági érdeke fűződik-e a hívek bevonzásához. A Vatikán általában tartózkodott a beavatkozástól, a helyi püspökök kezében hagyta a dolgot, és több évszázad alatt kevesebb mint 20 bejelentett jelenésnek adtak jóváhagyást.

Tavaly a Vatikán bejelentette, hogy a Pápai Nemzetközi Mária Akadémián belül külön bizottságot hoznak létre a jelenségek tanulmányozására. A bizottságot több személy alkotja, amely különböző tudományágak szakértőiből áll. 

A bizottság igazgatója, Daniela Del Gaudio nővér, a Vatikán doktrína cárjával együtt pénteken sajtótájékoztatón fogja bejelenteni az új normákat.

Ferenc Pápa.
Ferenc Pápa.
Fotó: AFP / Andreas SOLARO

A szakértők elemezni fogják a jelenéseket, a síró szobrokat, a stigmákat és más misztikus jelenségeket, amelyek még várják az egyházi hatóság kijelentését hitelességükről. A jelenések vagy más természetfeletti jelenségek körül nem volt hiány ellentmondásokban.

A beszámolók szerint egy másik Mária-szobor is sírt - a nagypénteki istentisztelet alatt a La Libertad kantonban található templomban tavaly április 7-én. Beindította a helyiek fantáziáját a szentmártoni fénylő kereszt is.

Több száz katolikus gyűlt össze, hogy saját szemével lássa Szűz Mária megjelenését 2017-ben Mexikóban is. A képet egy csőből kifolyó víz körüli algaburjánzásba látták bele a csodákra fogékony emberek.