A párkapcsolat szakítópróbája: a szex

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egy házaspárnak ezeregy szexuális problémája akadhat. A feleség gyakran nem kívánja a szexet, vagy felrója a férjnek, hogy az minden szenvedély nélkül szeretkezik. Azon is sok pár civakodik, hogy milyen gyakran szeretkezzenek és azon is, milyen hosszú legyen az előjáték. Előfordul, hogy a férj olyan szexuális igényekkel áll elő, amelyeket a feleség nem hajlandó kielégíteni. Ma a házasságban élők egyötöde nem tudja eldönteni: menjen vagy maradjon? Nem tudja eldönteni, valóban annyira kilátástalan-e a helyzet - vagy egy alapos beszélgetéssel, szembenézéssel az ellentétek feloldhatók.

Amikor nem jó

Vegyük például a következőt: a nőnek nem jó az ágyban. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy azonnal ott kéne hagynia partnerét. Az igazi kérdés az, hogy ezt meg tudja-e beszélni a társával. A szakemberek, akik házasságterápiával foglalkoznak, azt mondják: nem a szexuális problémák döntik el, hogy a nő akkor jár-e jobban, ha marad vagy ha elmegy, hanem az, hogy meg tudja-e ezeket a kérdéseket beszélni a párjával. Azok válnak szerencsétlenné egy kapcsolatban, akiknek a társa a szexuális témákat lesöpri az asztalról. Azok viszont, akik képesek szót váltani a nehézségekről, többségükben úgy érzik: házasságuk jobb annál, mintsem hogy kilépjenek belőle. A terapeuták azt is elmondják, miért. Mivel a férj (és persze a feleség is) kész javítani a helyzeten, mindketten úgy érzik, hogy együtt munkálkodnak a házasság megszilárdításán.

A kulcs a beszélgetés

Képzeljünk el egy olyan házaspárt, akik együtt öregedtek meg. Akik elmondhatják, hogy "mi mindig mindent meg tudtunk beszélni egymással". S ez a tény számukra nagyon nagy boldogságot jelent. (Ami majdnem független attól, hogy közben hogyan érezték magukat az ágyban.) De ha kénytelenek azt mondani, hogy "mi soha semmi fontosat nem tudtunk igazán megbeszélni" - akkor nagy boldogtalanságban éltek. (S itt is mindegy, hogy közben hány orgazmusuk volt.) A terapeuták azt mondják: ha képesek vagyunk megbeszélni egymással a dolgokat, azzal szexuális problémáink is megoldódhatnak. A kellemes szex azonban sohasem tudja feloldani azt a gondot, hogy nem vagyunk képesek leülni és beszélgetni egymással. A szexuális problémák persze nem függetleníthetőek az egyéb problémáktól - hisz az életben minden mindennel összefügg.

Elterelő hadművelet

Vajon miért a szexuális elhidegülésre panaszkodik a párok többsége? Talán mert olyan nagy fontosságot tulajdonítunk a szexnek. Pedig a házaspárok nem a szexuális nehézségek - hanem az egész kapcsolat, közös életük megromlása miatt hagyják abba a szeretkezést, és nem fordítva. Nem állíthatjuk, hogy azért, mert a házaspár már nem szeretkezik annyit, már rosszul mennek köztük a dolgok.
Fontos tehát, hogy világosan lássuk, miből mi következik. Hiszen éppen a szeretkezéssel kapcsolatos problémák miatt kezdenek a párok eltűnődni azon: vajon nem romlott-e meg véglegesen a kapcsolatuk?

Hogyan renováljuk házasságunkat?http://www.szexologia.hu/frissites.htmDr.Pándy Mária szexuálpszichológus ötleteiSzexhelp.huhttp://www.szexhelp.hu/Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus oldala.Találjon egy szexterapeutát!http://www.pszichologia.hu/szolg/A következő honlapon segítő szakemberekre kereshet.

A házasságterápiával foglalkozó szakemberek azt állítják: ha a házaspár már nem szeretkezik olyan sűrűn, mint régen, vagy mint amilyen gyakran az egyik vagy másik fél szeretné, ebből még nem kell olyan következtetést levonni, hogy valami igen nagy baj van a kapcsolatukkal. Az is lehet, hogy mindketten megelégednek a kevesebb szeretkezéssel is. Az is lehet, hogy valami más miatt dühösek egymásra, s ezért nem tudnak bizalmasan közeledni egymáshoz. Az is lehet, hogy egyszerűen csak meg kéne beszélniük egy-két vitás dolgot, de számtalan ok miatt - többek között azért, mert túlságosan elfoglaltak - erre nem kerül sor - ami viszont elég szomorú, mert akkor a fontossági sorrendben elég hátul kullog az odafigyelés egymásra és kapcsolatukra. Az is lehet, hogy a gyerekek jelenléte zavarja őket, akik mindig láb alatt vannak, s a házaspár egy percre sem tud bizalmas kettesben maradni.