Hihetetlen dráma: elképesztően közel volt a magyar hokiválogatott a történelmi bravúrhoz

SEBŐK Balázs, Tampere, Magyarország - Ausztria, mérkőzés, jégkorong, világbajnokság, 2023. 05. 22.
Tampere, 2023. május 22. Sebők Balázs (b) és az osztrák Dominic Zwerger a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 19-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott a tamperei A csoportos vb-n elképesztően izgalmas mérkőzésen, büntetőkkel kapott ki Ausztriától, így búcsúzott a 16 csapatos elitvilágbajnokságtól. Kevin Constantine csapata nagyon közel volt a bravúrhoz, a második harmadban két góllal is vezetett, de az osztrákok a szerencsének is köszönhetően kiegyenlítettek. A rendes játékidőben nem született döntés, így következett a hosszabbítás. Az öt perces, 3 a 3 elleni ráadásban is eldönthette volna a meccset a magyar csapat, amelynek a büntetőpárbajban már nem volt szerencséje, és kiesett. A magyar válogatott ennek ellenére emelt fővel távozhat az elitvébétől, az utolsó pillanatig versenyben volt a bennmaradásért.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése az A-csoportos jégkorong-világbajnokságról, Tamperéből.

Elérkezett az a nap, amiért a magyar jégkorong-válogatott az elmúlt közel egy évben dolgozott: az Ausztria elleni utolsó csoportmérkőzésen eldőlt, hogy a két ország együttese közül melyik tudja meghosszabbítani tagságát az A-csoportban. A meccs előtt az osztrákok álltak a kieső helyen, mert nekik csak 1 pontjuk volt, nekünk - köszönhetően a franciák elleni hosszabbításos győzelemnek - 2. Ám ez nem sokat ért akkor, ha ezt a meccset nem nyeri meg Magyarország. A rendes játékidős győzelem és a hosszabbításos győzelem is a mieink bentmaradását jelentette, a hosszabbításban elszenvedett vereség viszont már Ausztriának kedvezett.

A magyar válogatott a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzés kezdete előtt a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat vasárnap a németekkel játszott és kapott ki 7-2-re, az osztrák együttes pihent. Ugyanakkor a játékosok nem tulajdonítottak ennek különösebb jelentőséget, mert szerintük joo lendületből belemenni egy ilyen meccsbe, mintsem az előző nap a fotelben ülni.

A magyar szurkolók is nagy számban jelentek meg a Nokia Aréna lelátóján. Előzőleg a drukkerek énekelve vonultak át a városon, nagy feltűnést okozva. Arról már többször szóltunk, hogy a világbajnokság egyik legjobb szurkolótábora a magyaroké, s ezt most is fényesen bizonyították.

Bálizs Bence a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzés előtt a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Óriási lendülette kezdett mind a két csapat, mert az összes játékos tudta, hogy ez élet-halál harc lesz a számukra. Az osztrák csapat az első perceken csak ijesztgetett, majd az NHL-ben hokizó Marco Rossi lövését védte Bálizs Bence. A 3. percben máris emberhátrányba kerültek a magyarok, de ezt a kettő percet sikerült megúszni. Utána pedig jött az első magyar gól. Előtte már percekig a kapu elé szögeztük Ausztriát, ezt mindenképpen jó volt látni. Aztán a 9 percben gyönyörű akció végén Erdély okos passza után Sofron tette fel a korongot a jobb felsőbe! A magyar csatár harmadik gólját szerezte a vb-n. Ezzel a magyar válogatott biztos bentmaradóként állt a meccsen.

A 11. percben aztán megint emberhátrányba került a magyar csapat, most a kapitányt, Sebők Balázst ültették le büntetőpadra. Ekkor hatalmas nyomás alá helyezték a magyar kaput az osztrákok, mégis, nagyon szerencsétlen szituációból kaptuk az egyenlítő góljukat. A 13. percben Marco Rossi indult meg óriási tempóban a magyar kapu felé, nem tudtuk felvenni a tempót, és nem is hibázott a Minnesota Wild centere, 1-1. Az az igazság, hogy Rossi a saját alapvonaláról indult meg, ami emberelőnyös helyzetben eléggé szokatlan volt.

Az osztrák Thomas Raffl (k), valamint Bálizs Bence (b2) és Hadobás Zétény a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 15. percben a magyar kapus, Bálizs Bence kétszer is jó helyen volt, másodszor rá is tenyerelt a korongra, egy kis levegőhöz juttatva a védőinket. A 18. percben aztán a magyarok kerültek emberelőnybe. Ezen a vb-n eddig előnyös helyzetből nem lőttünk gólt, de egyszer minden sorozatnak meg kell szakadnia. És ez most meg is szakadt. A 20. percben Sofron parádésan tett bele az ütőjét Sebők passzába-lövésébe! 2-1 a javunkra. Hihetetlen. Megvolt az első emberelőnyös gól a világbajnokságon.

Az első harmadban jól játszottak a magyarok, kétszer is meg tudták szerezni a vezetést. Sőt, a második harmad elején sikerült kettőre növelni a különbséget.

A 25. percben Terbócs beállt az osztrák kapus elé, majd szépen felemelte a ballábát, hogy elcsúszhasson alatta a korong. Tanári megmozdulás volt. Horváth Milán lövése így talált utat a kapuba, ezzel pedig a magyar válogatott 3-1-re vezetett.

Sajnos, az örömünk nem tartott sokáig. A 28. percben roppant balszerencsés gólt kaptunk. Nem tudunk felszabadítani, Bálizs sem tudta betakarni a korongot, Strong kikotorta alóla, és belökte a kapunka. 3-2 ide, azaz még nálunk volt az előny.

A 32. percben óriási magyar lehetőség maradt ki. Sofron és Erdély lőtt ki az osztrákok kék vonaláról, előbbi passzolt, de utóbbi csak az oldalhálóba tudott bombázni. A 36. percben Sebők Balázst bottal akasztásért 2 percre kiállították a bírók. Ausztria pedig nem sokkal az előnye lejárta előtt egyenlített. A 38. percben nem tudtuk kiütni a pakkot a harmadból, Haudum pedig - mi tagadás - szépen vert be egy lőtt passzt jobbról a rövid felsőbe. 3-3, kezdődhet minden előlről.

Az osztrák Manuel Ganahl (b) és Kiss Roland a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 39. percben mindkét oldalon egy-egy hatalmas helyzet maradt ki. Előbb Szabó Bence lőhetett, de Starkbaum bravúrral védett, majd kettő az egyben indulhattak meg az osztrákok, de Stipsicz óriásit mentett. Ezzel lett vége a második harmadnak, amelyben már 3-1-re is vezettünk, de szünet mégis 3-3-al kezdődött el.

Rögtön a harmadik harmad elején emberelőnybe került a magyar csapat. Ez óriási sansz volt, de gyakorlatilag fel sem tudtunk állni az ellenfél kapuja előtt. Az is kiderült, hogy Fejes Nándor már nem tudott visszajönni, olyan komoly sérülést szenvedett.

Az idő múlásával mindkét csapat egyre óvatosabb játékot produkált, mintha az járt volna a fejekben, hogy dőljön el minden a hosszabbításban, netán a büntetőpárbajban. Ettől azonban még nagyon messze voltunk.

Sofron István megszerzi második gólját az osztrák Thimo Nickl (b) és Bernhard Starkbaum mellett a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 45. percben pár centi hiányzott csak az újabb magyar gólhoz, mert Starkbaumon már átment a korong, de aztán takarított egy osztrák bekk. Aztán Galló lövését védte az osztrákok kapusa. Nem sokkal később mi szorultunk be, Huber addig forgolódott, hogy a rövid saroknál visszafordulva lőni tudott, Bálizs viszont a helyén volt, és érkezett segíteni Garát ütője is.

Egyre feszültebb volt a meccs, hiszen óriási volt a tét. Ne feledjük, hogy mindkét csapat a hetedik meccsét játszotta már a vb-n. De azért valahol az is óriási dolog volt, hogy 10 perccel a vége előtt még mindig volt eséyünk az A-csoportban maradásra.

Papp Kristóf lövését a 48. percben az ellenfél kapusa védeni tudta, s a csapatok már tényleg az utolsó erőtartalékaikat mozgósították. Az 52. percben egy vesztett korongra Schneider startolt, Bálizs kivetődve ráfeküdt a pakkra, de az osztrák odaszúrt neki, sőt még egy kicsit a korcsolyáját is ott hagyta a kapus maszkja előtt. Ez nem volt szép megmozdulás.

Sebők Balázs (b) és az osztrák Dominic Zwerger a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mini jégfelújítás közben a helyi hangosbeszélő magyarul mondta be, hogy ennek a világbajnokságnak a legjobb közönsége a magyar volt - nem tudtunk ezzel vitatkozni. A két holtfáradt csapat közben az utolsó erőtartalékait mozgósította.

Az 56. percben egy csere után Hári startolt egy koronggal, Sebőkhöz játszott, aki balról lőtt, a korong pedig a felső vason csattant. Nem volt szerencsénk. S mivel több gól nem esett, jöhetett az 5 perces hosszabbítás, amelyben 3 a 3 ellen játszottak a csapatok. Nagy kérdés volt, hogy ezt hogyan bírjuk majd.

A ráadás elején belőhettük volna a mindent eldöntő gólt, de Sofron kihagyta a nagy lehetőséget, pedig Sebőkkel 2 az 1 ellen mentek az osztrák kapu felé.

Ha ez bemegy, bentmaradunk, de nem ment be. A hosszabbításban sokkal jobb volt a magyar válogatott, az osztrákok beszorultak a kapu elé, de nem tudtuk begyötörni a mindent eldöntő gólt. 3-3 lett a vége, jöhettek a büntetők.

Magyar szurkolók a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ez már tényleg minden képzeletet felülmúlt, óriási izgalmakra volt kilátás. Papp lőtte az első büntetőt, de nem tudott túljárni az osztrák kapus eszén, Ganal viszont kihasználta a maga lehetőségét. Galló az oldalhálóba lőtt, Schneider kísérletét védte Bálizs, így versenyben maradtunk. Hári következett, de ő is hibázott, három lövésből nem sikerült magyar gólt szerezni. Rossinak sem jött össze a gól, még mindig volt esély, de már nagyon nagy szükség volt arra, hogy végre betaláljunk. Nagy Gergő kihagyta a negyedik kísérletet, Bálizsnak meg kellett fognia a soron következő büntetőt, de ez sajnos nem sikerült. Óriási dráma után alul maradt Kevin Constantine együttese a rávezetésekben, így a magyar válogatott kiesett, az osztrákok pedig bennmaradtak az elitvébé mezőnyében.

A csoport (Tampere):
7. forduló:
Ausztria-Magyarország 4-3 (1-2, 2-1, 0-0, 0-0), szétlövés után
gól: Rossi (13.), Strong (27.), Haudum (38.), illetve Sofron (9., 20.), Horváth M. (25.)