Vágólapra másolva!
Bognár György vezetőedző szerint a Paksi FC csapatának alkalmazkodnia kell a Ferencvároshoz a labdarúgó MOL Magyar Kupa szerda esti döntőjében.

"Ha egy jobb képességű ellenféllel játszol, akkor illik alkalmazkodni hozzá, és ez ésszerű is. Mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy a Ferencváros a legjobb játékerőt képviselő együttes a magyar mezőnyben. Bizonyos mértékig alkalmazkodnunk kell a Fradihoz, a kérdés az, hogy mennyit tudunk a saját játékunkból kivinni a pályára" - nyilatkozta a finálét felvezető hétfői sajtótájékoztatón Bognár. Hozzátette, az FTC az esélyese a találkozónak, de egy meccsen sok minden megtörténhet, és két évvel ezelőttről már van tapasztalatuk, hiszen játszottak egy kupadöntőt a Ferencvárossal, ugyancsak a Puskás Arénában. A fővárosiak a 2022-es fináléban 3-0-ra győztek - írja az MTI.

Bognár György, Paks
Bognár György újra kupadöntőbe vezette a csapatát
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bognár úgy fogalmazott: akkor simább volt az FTC fölénye, de úgy gondolja, idén talán szorosabbá tudják tenni a mérkőzést.

"Két éve olyan hangulat vett körül minket, amihez a játékosok nem voltak hozzászokva, de most azok a tapasztalatok is a segítségünkre lehetnek" - vélekedett. 

A két csapat a mostani idényben már lejátszotta mindhárom egymás elleni meccsét a bajnokságban: a címvédő Ferencváros otthon előbb 6-1-re, majd 1-0-ra győzött, Pakson viszont 3-2-re kikapott.

"Jó tanulság volt az idei három mérkőzés, ezek jó alapot adnak. Ezekből azt a következtetést tudtuk levonni, hogy hazai pályán van esélyünk nyerni a Fradi ellen, idegenben sokkal kevesebb. Semleges pályán talán jobban kiegyenlítődnek az erőviszonyok" - fejtegette Bognár.

Hozzátette, különösebb meglepetést nem tudnak okozni egymásnak a csapatok, ezért különösebb taktikai húzásokra senki ne számítson. Újságírói kérdésre válaszolva a szakvezető úgy fogalmazott: jelentősen megnőnének az esélyeik, ha a - tavaly az FTC-hez igazolt - Varga Barnabás ismét náluk futballozhatna, de jól ismerik a válogatott csatárt és alkalmazkodniuk kell hozzá.

Az utolsó bajnoki fordulóban dől majd el, hogy a tolnaiak a tabella második vagy harmadik helyén végeznek-e. Bognár elismerte, a szezon elején ők sem számítottak ilyen jó szereplésre. Az ötödik hely környékére várták a csapatot, de amikor augusztus végén 6-1-re kikaptak az FTC otthonában, változtattak a csapatjátékon.

"Sokkal kevesebb helyzetet alakítunk ki, mint az elmúlt években, kevesebb gólt szerzünk és sokkal kevesebbet is kapunk. Masszívabb középpályás-védekezést alkalmazunk, és azt gondolom, ez hozta meg ezt a pontszámot a játék minősége, a látványosabb játék rovására" - magyarázta.

A Ferencváros vezetőedzője, Dejan Stankovic szerint komoly mérkőzésre van kilátás, amelyen a két csapat fej-fej mellett fog küzdeni a trófeáért. A szerb tréner is úgy vélekedett, hogy nem tudja meglepni egymást a két együttes.

"A taktika egy része a játéknak, de számomra még ennél is sokkal fontosabb a hozzáállás. Mennyire tudunk koncentrálni az elejétől kezdve kilencven vagy akár 120 percig? Mennyire vagyunk képesek elhozni a lepattanó labdákat?" - fejtegette.

Stankovic hangsúlyozta, az ország legnagyobb stadionjában játszhatnak, akár 60 ezer ember előtt, ez nagy felelősséget ró rájuk. Felelősséggel tartoznak a saját szurkolóik felé, illetve az összes magyar ember felé, aki szereti a futballt, úgyhogy szeretnének nagyon jó teljesítményt nyújtani, és megpróbálják a legjobbat kihozni magukból.

A tolnaiak játékosa, Windecker József is megemlítette, hogy két évvel ezelőtt már szereztek tapasztalatokat a Puskás Arénában, és elárulta, akkor megfogadták, hogy hamarosan visszatérnek. "Boldogok vagyunk, és szeretnénk élvezni minden pillanatát a mérkőzésnek, de csak akkor lennék elégedett, ha hazavinnénk a kupát" - szögezte le.

A középpályás megjegyezte, vegyes érzéseik voltak, amikor az elődöntőben az FTC elbúcsúztatta a másodosztályban bajnok Nyíregyházát, de ő örül a Ferencvárosnak, mert így garantált a magas nézőszám, ami nekik plusz motivációt ad, ráadásul Paksról is sokan el fognak jönni.

A Paks-Ferencváros kupadöntő szerdán 19.30-kor kezdődik a Puskás Arénában.