Vágólapra másolva!
Egy nappal azután, hogy Dejan Sztankoviccsal a kispadon a bajnok Ferencváros elveszítette a Magyar Kupa döntőt, kiderült, hogy a szerb tréner nem foytatja a munkát az Üllői úton. Sajtóértesülések szerint ugyanis Sztankovics jobb ajánlatot (több pénzt) kapott és ezért távozik a zöld-fehérek kispadjáról. Következő csapata a Szpartak Moszkva lesz.

Nem meglepő, ami történt?

Akár meglepőnek is mondhatnánk az eseményeket, de akik közel vannak a tűzhöz, azt mondták, hogy 

már napokkal korábban érezni lehetett, hogy váltás történhet a Fradi kispadján.

Egy biztos, hogy a Ferencváros a bajnoki cím megnyerése után (az aranyérmes a Kisvárda elleni hazai összecsapáson biztosította be újabb elsőségét) már nem mutatta azt a rá jellemző magabiztos és fölényes játékot, amely jellemezte őket. Ezt nem csak azért írjuk, mert a DVTK ellen is kikaptak (amúgy Miskolcon bármelyik csapat vereséget szenvedhet), s nem is azért, mert a Paks ellen 2-0-ra elvesztették a Magyar Kupa döntőjét. 

Mol Magyar Kupa, Puskás Aréna, Paksi FC, Ferencvárosi TC, döntő, 2024. 05. 15.
A Fradi elveszítette a Magyar Kupa döntőjét
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo

Akik látták a szerdai, Puskás Arénában rendezett finálét, azt is láthatták, hogy

 az első félidőben, ahogy mondani szokták, csaknem felbillent a pálya, a Fradi elképesztő fölényben focizott, csak éppen ezt nem tudta gólra váltani.

A gólkirály-jelölt Varga Barnabás kihagyott egy 11-est, a paksi kapus, Szappanos Péter pedig mindent védett, amit csak lehetett. Az ettől teljesen elbizonytalanodó Fradi aztán a hosszabbításban kapott egy gólt, majd még egyet, s így lett a kupa a Paksé.

Fradi-Újpest: egy meccs van hátra - a végső

A vasárnap este 20.15-re kiírt Ferencváros-Újpest mérkőzés ünnepi hangulatába kissé most belerondított Sztankovics távozásának híre. Eredetileg örömünnepre és fiesztára készültek a Fradinál, az NB I-ben éppen csak bent maradó Újpest erre tökéletes ellenfélnek bizonyult. Az biztos, hogy 

ez a váratlan esemény most kissé más színezetet ad a vasárnapi meccsnek.

A Fradi bajnoki aranyérmét természetesen nem homályosítja el Sztankovics távozása, de azért más színezete lesz ennek az estének. A Fradi közleményben tudatta, hogy az Újpest elleni derbin az eddigi másodedző, Leandro ül majd a zöld-fehérek kispadján, aki a szerb tréner és Máté Csaba stábjában is ott volt, ugyanakkor Sztankovics külföldi stábtagjai mind távoznak.

Az is nagy kérdés, hogy az újabb fordulatot hogyan élik meg a szurkolók.

Csütörtök estére az is kiderült, hol folytatja a munkát Sztankovics. Az orosz Szpartak Moszkvánál.

Látnoki szavak Kubatov Gábortól

Ettől természetesen még nem kellett volna Sztankovicsnak mennie, s meggyőződésünk, hogy a Fradi nem is akarta, hogy a szerb tréner elhagyja a csapatot. Ugyanakkor a Fradi elnökének, Kubatov Gábornak egy korábbi nyilatkozata már jelezte, hogy a váltás egy lehetséges opció. A Fradi elnöke az M4 Sportnak május 3-án adott egy hosszabb interjút. 

125 éves a Ferencvárosi Torna Club, FTC, FerencvárosiTornaClub, Groupama Aréna,  GroupamaAréna, megemlékezés, 2024.05.03.
Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke. Újra edzőt kell keresnie
Fotó: Polyák Attila - Origo

Ebben a következőt mondta:

 Tudjuk, hogy Olaszországban kelendő és lehet, hogy olyan ajánlatot kap, amit nem tud – és lehet, én se tudnám – visszautasítani. De pont ez a szépsége a futballnak, hogy itt sosincs nyugalom, egy pillanatra sem. Fájlalnám ha elmenne, de kaphat ilyen ajánlatot és nekünk mindig készen kell állnunk –

 mondta akkor az FTC elnöke.

42 meccs Sztankoviccsal

Dejan Sztankovics nem sok időt töltött el a Ferencváros kispadján, amelyen összesen 42 meccsen ült. Legnagyobb bravúrja az volt, hogy a csapattal továbbjutott a Konferencia Liga tavaszi folytatásába, ahol a görög Olimpiakosz állította meg a Fradit. 

Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy a Konferencia Liga idei kiírásában a Fiorentina és az Olimpiakosz játssza a döntőt - az olasz sztárcsapat egyszer sem tudta megverni a Ferencvárost. Ez mutatja, hogy milyen valódi siker volt a Fradi teljesítménye a Konferencia Ligában.

 Sztankovics a bajnokságot végül simán nyerte meg, bár a téli szünetben még a fele annyi meccset játszó Paks vezette az NB I-es tabellát (a Paks nem indult nemzetközi kupában). Persze, mindenki tudta, hogy csak idő kérdése a helycsere. A Fradi az NB I-ben hatalmas fölénnyel lett végül bajnok, mert abban a pillanatban, hogy a nemzetközi meccsek terhe lekerült a csapatról, már csak az NB I-re kellett koncentráljanak. A Magyar Kupában már volt egy nehéz meccsük, mert az elődöntőben a Nyíregyháza majdnem kiejtette őket, de ez még simán belefért a csapatnak.

Nem tartott sokáig Sztankovics hűsége

A Fradi most tehát újra edző nélkül maradt. Ha megnézzük, hogy egy évvel ezelőtt még az orosz sztáredző, Sztanyiszlav Csercseszov volt a mester, akit a feröeri Klaksvik elleni BL-kiesés és a szurkolók haragja sodort el, és akit néhány meccsre a tartalékedző, Máté Csaba követett a kispadon, akkor eléggé turbulens időszakon van túl a Fradi. 

STANKOVIC, Dejan
Dejan Sztankovics rengeteget idegeskedett a meccsen 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

Pedig Sztankovics érkezésekor mindenki azt hitte, hogy hosszú távú megoldás születhet. A szerb tréner az első pillanattól fogva látványos külsőségekkel operált és kedveltette meg magát a szurkolókkal. Nehez felejthető, érzelemdús jelentek, játékosölelések, bírók vállának lapogatása - a show mindig ment a kamerák előtt. Nyilatkozataiban többször utalt a Fradi-szív jelentőségére. Egy, a Fradi Média által forgatott kisfilmben a következőket mondta:

 Nagyon nagy bennem a tenni akarás, hogy megmutassam, bármilyen csatára készen állok, amit ezért a klubért meg kell vívnom. Az első pillanattól kezdve azt éreztem, hogy ez a megfelelő hely a számomra. Elöljáróban csak annyit ígérhetek, hogy a hűség, az őszinteség és a munka mindennél fontosabb. Szívemből fogok beszélni: ígérem a hűséget, a tiszteletet és azt, hogy soha nem adjuk fel. Higgyetek nekem: feladni soha. Hajrá, Fradi!

A történtek ismeretében azt kell mondjuk: Sztankovics hűsége nem tartott sokáig.

Nem lesz magyar edző a Fradiban (?)

Most már tényleg csak az a kérdés, ki lesz a Fradi új edzője. A címben azt írtuk, hogy egy sztárcsapatnak sztáredző dukál. Ám ilyenből nem sok szabad tréner van most a piacon, mármint olyan, aki a magyar bajnok számára megfizethető. Kubatov Gábor egy korábbi interjújában világosan lefektette: 

nem magyar edzőkben gondolkodnak.

Tavaly szeptemberben a Hír TV-nek adott interjújában ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

 Nekünk van egy koncepciónk. Évek óta azt csináljuk, hogy a Fradi ambiciójánál nagyobb vagy erősebb edzőt hozunk.

 Mivel ez a koncepció aligha változott, most is érdemes arra gondolni, hogy külföldi mester érkezhet a csapathoz.

Hertha BSC - 1. FC Kaiserslautern, Dárdai Pál
Dárdai Pál ismét távozik a Herthától, de a Ferencvárosban aligha köt ki
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Persze lehetne olyan magyar edző, aki fel tudna nőni ehhez a feladathoz. 

Akár a hamarosan munka nélküli Dárdai Pálra, akár Lőw Zsoltra gondolunk.

Dárdai nevét egyre többször hozzák szóba az Újpesttel, de az a frigy aligha jön létre, mert jelenleg nem tartható reális elképzelésnek a Németországban nagyszerű eredményeket produkáló Dárdai újpesti szerepvállalása. Lőw Zsolt helyzete szintén nem egyszerű, mert aligha válik meg örökös főnökétől, Thomas Tucheltől. Ráadásul éppen csütörtökön jött Münchenből a hír, hogy a Bayern mégsem akarja kirúgni Tuchelt, ha pedig ő marad a német rekordbajnok kispadján, akkor a Fradi számára aligha opció.

Hol van egy Xabi Alonso?

Mi kellene most a Fradinak? Egy második Xabi Alonso. A viccet félretéve, a spanyolok 114-szeres válogatott játékosa gyakorlatilag kezdő edzőként csinált forradalmat a német Leverkusen kispadján. 

Bayer Leverkusen - Werder Bremen
Xabi Alonso kezdő edzőként tett csodát Németországban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Xabi Alonso Leverkusen előtt a Real Sociedad B-csapatát edzette,

majd onnan érkezett meg Németországba, hogy valami elképesztő teljesítménnyel gázoljon át a mezőnyön és taszítsa le a trónon 11 éve folyamatosan ott ülő Bayern Münchent. Ezt a forradalmat senki sem láthatta előre, de éppen ez benne a zseniális húzás. Ám az, hogy Európában hol van olyan edző, aki a Fradival hasonló dolgokra lenne képes, azt ma nehéz lenne megmondani.

Marad-e a keleti vonal?

A Ferencvárosnál az utóbbi években a keménykezű "keleti" edzők adták át egymásnak a marsallbotot. Amikor a klub vezetése az osztrák "úriember", Peter Stöger számára adott megbízást, a projekt hamar elbukott. 

Az ukrán Szerhij Rebrov, az orosz Csercseszov és voltaképpen a szerb Sztankovics is azt a vonalat képviselte, amely sikerre vitte a csapatot.

A nemzetközi kupákban az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, mert két év alatt kétszer jutott el a Fradi a tavaszi folytatásba, egyszer Csercseszovval az Európa-ligában, egyszer Sztankoviccsal a Konferencia Ligában. Ha a klub vezetése ezt az irányt követi, akkor ismét keleten kell körbenéznie. Hátha talál valahol egy másik Xabi Alonsót - keleti kiadásban.

STANKOVIC, Dejan
Dejan Sztankovics búcsút int az Üllői útnak
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az idő most nem annyira sürget, de várakozásra sincs lehetőség. Ma még nem tudjuk az új rendszerű Bajnokok Ligája selejtezőjének pontos menetrendjét, de az szinte biztos, hogy

 a Fradinak július közepén már játszania kell. 

Közben idén Európa-bajnokság is lesz, szóval nem akármilyen hetek következnek, amely alatt minél gyorsabban meg kell találni a magyar bajnok új trénerét.

Lengyelországból jön egy csodaedző?

Marek Papszun. Idehaza egészen biztosan kevesen ismerik ennek a lengyel edzőnek a nevét, de Kubatov Gábor minap tett nyilatkozatában tett rá egy utalást. 

Egy történelem-testnevelés szakos tanár, aki otthagyta a hivatását és edzőnek állt.

A lengyel bajnokságban kétszer is ezüstérmet szerzett a Raków Czestochowa csapatával. Majd jött a 2022-23-as bajnokság, amikor ez a csapat nyerte meg az aranyérmet Lengyelországban.

Lech Poznan v Rakow Czestochowa - Polish FA Cup Final
Marek Papszun, a lengyel csodaedző? Ő köt ki a Fradinál?
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto

Marek Papszun most munka nélküli edző. Igazából egy nagy dobásra vár. Kérdés, hogy a Fradit annak tekinti-e? És kérdés, hogy a Fradi valóban rá gondolt-e? 

Mert az nagy dolog, hogy egy "semmiből érkezett edző" Lengyelországban bajnokcsapatot csinál,

de vajon elég-e ez ahhoz, hogy a legjobb magyar csapat edzője legyen? Mindenesetre az edzői módszerei nem mindennaposak. Ő volt az, aki a csapatánál bevezette, hogy a játékosoknak minden meccs után meg kellett írniuk egy riportot, sok kérdésre válaszolva kellett ezt megtenniük. Azt is el kellett mesélniük, hogyan élték át az adott mérkőzést, mi volt a meccsen a legjobb vagy legrosszabb pillanatuk.

Hogy aztán valóban ez a lengyel tanárember kerül a Fradihoz? Vagy valaki más? Hamarosan minden kiderül. Mindenesetre roppant különös ember ő. Amikor megnyerte csapatával a bajnokságot, fogta magát és lelépett a klubtól. Azt mondta, hogy pihenésre van szüksége.