Cikkünk folyamatosan frissül
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden kora délután Telkiben hirdette ki, hogy melyik 26 játékosra számít a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott sorozatban a harmadik Európa-bajnokságán vehet részt, a csapatot a második kontinenstornán irányító Marco Rossi pedig immár rutinos Eb-kerethirdetőnek tekinthető.

 

10:24
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Eljött a nagy nap!

A magyar labdarúgó-válogatott telki edzőközpontjában 13 órától Marco Rossi kihirdeti a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokságra készülő keret névsorát!

Football, Foci, Labdarúgás, Telki, sajtótájékoztató, magyar, válogatott, sajtótájékoztató, 2024.03.25., Marco Rossi
Marco Rossi már rutinos kerethirdetőnek számít
Fotó:  Fotó: Polyák Attila - Origo

 

10:26
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Az UEFA megkönnyítette a döntést

A szövetségi kapitányok a 2022-es katari világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal sem 23, hanem 26 fős keretet nevezhetnek be a tornára. Ez nyilván nagy könnyebbséget jelent minden szakvezető számára.

10:28
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

De így sincs könnyű helyzetben Marco Rossi

A szövetségi kapitánynak egész biztos, hogy sok nehéz döntést kellett meghoznia, mire összeállt a véglegesnek tekinthető keret. Hamarosan kiderül, hogy lesznek-e váratlan kimaradók és meglepetésre bekerülők.

13:00
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Két játékos neve már biztos

A hivatalos bejelentés előtt percekkel az MLSZ a X közösségi oldalon tette közzé, hogy Fiola Attila, a Fehérvár és Lang Ádám, a ciprusi Omonia védője biztosan ott lesz Marco Rossi keretében.

 

13:02
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Rossi egy viccel indított

Telt ház, de miért? - kérdezte nevetve a kapitány.

13:04
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Nincs meglepetés a keretben

Marco Rossi három kapust nevezett meg, az egyetlen, ami talán meglepetést jelent, hogy nem lesz keretszűkítés, csak tartalékokat jelölt meg a kapitány, köztük Lisztes Krisztiánt és Vancsa Zalánt is.

13:06
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Nem kivételezett a kapitány

Rossi elmondta, senkit nem hívott fel külön, hogy elmondja, miért került be vagy miért maradt ki a keretből. 

"Hosszú idő óta első alkalommal minden játékosunk, köztük a kulcsjátékosok is mindannyian egészségesek és behívhatóak. Csak két kérdőjel van ebben az értelemben, mégpedig Fiola Attila és Lang Ádám, de az orvosi stáb elmondása szerint velük sem lesz probléma a jövőben" - mondta a kapitány.

13:08
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Íme a teljes válogatott keret

A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős, bő kerete:
kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)
középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)
támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

13:09
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Egy valakit csak kiemelt Rossi

Mégpedig Tóth Balázst, a Fehérvár kapusát, aki elmondása szerint remekül  teljesített a klubjában, és a legutóbbi válogatott meccsek alatt sem véletlenül hívták meg a keretbe, ahol bizonyította, hogy helye van a válogatottban. 

"Szinte biztos, hogy az őszi Nemzetek Ligája-meccseken a korábbiaknál már nagyobb szerepet fog kapni" - mondta Rossi.

13:11
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Fiola és Lang állapota

Rossi szerint a két játékos olyan állapotban van, ami egyrészt indokolja a behívásukat, másrészt pedig a kapitány örül, hogy vannak olyan játékosai, akiket nem facsart ki a bajnoki idény.

13:14
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Dárdai Palkóról beszélt a kapitány

Rossi megnyugtatott mindenkit, hogy nagyon jó játékosnak tartja Dárdai Palkót, de, ahogy Lisztes, Vancsa, vagy a többi válogatott középpályás "mindenki csak Szoboszlai és Sallai Roland tartalékja azon a poszton". 

"Voltak fizikális problémái, de tény, hogy az utóbbi időben már jobb állapotban játszott, fontos gólt is szerzett, de most nem éreztem azt, hogy a személye olyan pluszt adna a válogatottnak, ami nélkülözhetetlen lenne" - mondta Rossi.

13:17
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Ezért nem hirdetett bő keretet Rossi

"A 26 főre bővítés főleg a nagy csapatok számára jelent segítséget, nekünk nincs 20 olyan játékosunk, mint a németeknek, ahol ennyien játszanak valamelyik európai kupadöntőben. Nekem nincs 50 meghívható játékosom, mint a franciáknak, az angoloknak vagy a németeknek. Nekem van 15-16 olyan játékosom, aki többé-kevésbé cserélhető, mindenki másnak még fejlődnie kell. Ezért is hívok meg fiatalokat, aki képesek fejlődni. Egyszerűen nem tudnék mit kezdeni 26 plusz 5 játékossal... Ha bárkivel gond lesz a 26-ból akkor ott lesznek a tartalékok, akiktől azt várjuk, hogy az Eb kezdetéig megfelelő kondícióban tartsák magukat, ha szükségünk lenne rájuk."

13:19
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Erősebb ez a keret, mint a 2021-es volt?

"Lenyűgöző az a lelkesedés, ami a magyar szurkolókat átjárja, ez mindig csodálattal tölt el. Hogy jobb-e a mostani keret, mint az előző Eb-n volt? Az biztos, hogy az elmúlt egy évben ez a legerősebb keret, mert most mindenki egészsége és elérhető" - mondta Rossi.

13:23
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Mire vár még választ Rossi az utolsó két felkészülési meccsen?

A felkészülésről a kapitány elmondta, az első héten főleg fizikai munkát fognak végezni a játékosok, hogy a szezonvégi formát versenyformává alakítsák. Lesz meccsszimuláció, majd a közvetlen felkészülés jön az írek és izrael ellen, a két meccsen pedig már azokat a szituációkat fogja gyakorolni a csapat, amelyekre az Eb-n is támaszkodhat majd a kapitány.

13:25
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Ki lesz az első számú kapus?

"Úgy döntöttem, hogy kapusok nélkül fogunk játszani, és akkor nem kell döntenem" - próbálta egy viccel elütni a Dibusz kontra Gulácsi kérdést Rossi, aki ezután elárulta, már meghozta a döntést, és egyszerre fogja majd közölni a döntését a két remek kapussal.

13:28
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

A csapat ereje

"Emberileg mindenki nagyon nagy formátum, ami komoly erőssége lehet a válogatottunknak, és abszolút versenyképesek vagyunk bárkivel. Biztos vagyok benne, hogy még a németek sem úgy készülnek ellenünk, hogy biztosan nyerni fognak, még akkor sem, ha 99 százalék, hogy ők fognak nyerni. Még akkor is, ha az utolsó három meccsünkön nem tudtak bennünket megverni."

13:30
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

A kapitány Németh Andrásról

"Novemberben beszéltem vele, akkor azt mondtam neki, hagyja ott a Hamburgot, mert nem fog játszani. Nem tudom, miért döntött úgy, hogy marad, szerintem kényelmi döntést hozott, de látszik, hogy igazam volt, mert nem játszott, amikor pályára került, akkor pedig nem tudott megfelelően teljesíteni. Ha tanácsot adok egy játékosnak, azt azért adom, mert a javát akarom. Ha megfogadja a novemberi tanácsomat, most lehet, hogy itt lenne velünk, mert a potenciál megvan benne, de valami mégis hiányzik belőle" - mondta Rossi.

13:33
2024. május 14.
Vágólapra másolva!

Vége a sajtótájékoztatónak

A keret május 27-én hétfőn találkozik Telkiben, de Ádám Martin és Gazdag Dániel, valamint Callum Styles és a svájci kupadöntőre készülő Bolla Bendegúz is később érkezik. A csapat június 10-én utazik el Németországba, ahol 15-én Svájc, 19-én Németország, 23-án pedig Skócia ellen lép pályára a csoportban előbb Kölnben, majd az utóbbi két meccsen már Stuttgartban.