Így készül a legfinomabb eperlekvár

Vágólapra másolva!
A befőzési szezon első fecskéje az eperlekvár: a szabadföldi eper – vagyis, hivatalos nevén szamóca - május közepétől csupán pár hétig szüretelhető, hamar leérik, így praktikus minél előbb eltenni belőle egy jó adagot télire – máris mondjuk, hogyan készül a legfinomabb eperlekvár!
Vágólapra másolva!

A nap érlelte zamatos epernek sajnos csak pár hétig örülhetünk. Zárjuk üvegbe az illatos piros szemeket, hogy egész évben élvezhessük az ízüket – máris mondjuk, milyen alapszabályokat érdemes szem előtt tartani, hogy a lehető legfinomabb és legtartósabb lekvár vagy dzsem készüljön a konyhánkban!

A nap érlelte zamatos epernek sajnos csak pár hétig örülhetünk. Zárjuk üvegbe az illatos piros szemeket.
Fotó: Shutterstock

A tökéletes eperlekvár receptje:

  1. Első és legfonotosabb szabály: csak teljesen friss és hibátlan epret főzzük be! A felületesen megmosott gyümölcs a nem makulátlanul tiszta üvegben rendszerint megromlik. A kiválogatott ép szemeket óvatosan mossuk meg többször, váltott vízben, mielőtt kicsumázzuk és lecsepegtetjük.
  2. Az apróbb eperszemeket egyben hagyhatjuk, a nagyokat vágjuk félbe vagy negyedekre, hogy közel egyforma darabokat kapjunk.
  3. A nyersen kevert eperlekvárhoz 50 dkg megtisztított és a fazékban krumplinyomóval összetört gyümölcshúshoz adjunk 40-45 dkg cukrot, majd keverjük a cukor teljes feloldódásáig. Finom lesz süteményekre, pohárdesszertekre. Kevesebb cukorral is elkészíthetjük, de akkor tároljuk hűtőben, és a felbontástól számított 3-5 napon belül fogyasszuk el.
  4. Dzsemhez az epret csak törjük össze durvára villával, hogy felismerhető gyümölcsdarabok maradjanak benne. Lekvárhoz pürésítsük finomabbra.
  5. A dzsemnek vagy lekvárnak előkészített epret ép zománcú vagy rozsdamentes, lehetőleg vastag aljú edényben forgassuk össze a cukorral, és citromlével ellensúlyozzuk az édességét. Forraljuk fel, majd nem túl erős tűzön folytassuk a főzést, nehogy a cukor megégjen. A közben keletkező habot kanállal leszedegethetjük a tetejéről. A dzsemet főzés közben ne kavargassuk, hanem az edényt rázogassuk. Nem érdemes 15 percnél tovább rotyogtatni, mert bár hígnak tűnik, a hűlés során sokat szilárdul.
  6. Végezzünk tesztet: akkor jó, ha a zselépróbához kimért kis adag a mélyhűtőben 2 perc alatt bőrössé válik, illetve a gyümölcs kocsonyás lesz.
  7. Nincs szükség tartósítószerre, ha az előzőleg csírátlanított üvegeket színültig töltjük a forró lekvárral, majd pár percre fejre állítjuk. A keletkező vákuum és a lekvár hője elbánik az esetleges kórokozókkal, és a hűvös, sötét helyen tárolt lekvár felbontatlan állapotban kibír egy évet is. A visszafordított üvegeket bugyoláljuk be pokrócba, paplanba, és hagyjuk a lekvárt a száraz dunsztban kihűlni egy éjszaka alatt.

Eper és bodza párosa

Az eper izgalmas párost alkot többféle gyümölccsel is többek között ribizlivel, málnával, sárgadinnyével vagy rebarbarával, és a tavasz másik csodájával, a bodzavirággal is – ide kattintva megtalálja a kedvenc bodzás eperlekvár receptünket!