367 milliót lopott a könyvtáros

randall whited
Randall Whited tizenkét éven át lopta nagy mennyiségben a tonereket a könyvtárból
Vágólapra másolva!
Bő egy évtizeden át adópénzből vásárolt nyomtatófestékkel üzletelt.
Vágólapra másolva!

Legjobb tudomásunk szerint a könyvtári dolgozók sehol sem tartoznak a legjobban fizetett közalkalmazottak közé, azonban a texasi Austin könyvtárában dolgozott Randall Whiteddel ellentétben például pályamódosítással próbálnak kezdeni valamit a helyzettel. A férfi inkább a nagyüzemi lopás mellett döntött, a 2007 és 2019 között bő 1,3 millió dollárnyi, azaz 367 millió forintnyi közpénzt vert el.

Randall Whited tizenkét éven át lopta nagy mennyiségben a tonereket a könyvtárból Forrás: Austin Public Library

Whited magánakciója nem volt különösebben kifinomult: a könyvtár által adott, fogyóeszközök kifizetésére biztosított bankkártyákkal lézernyomtatókhoz készült tonereket vásárolt, ezek oroszlánrészét egyszerűen hazavitte a kocsijában, majd eladta egy irodaszerek árusításával foglalkozó kereskedésnek. Emellett további 15 ezer dollár értékben például videojátékokat, VR-headseteket, robotporszívót és drónt is vásárolt, ezek egy részét megtartotta, a másik részét szintén értékesítette.

A férfi ugyan a létező legátlátszóbb és legbutább módon követte le a csalásait, azonban a jelek szerint tizenkét éven át olyan hatékonyan tartotta fenn a megbízható személy látszatát, hogy a feletteseinek nem jutott az eszükbe a körmére nézni.

Elhitték neki, hogy ténylegeshez képest tízszer annyi fogy a tintából.

Tavaly Whited a lopásaitól teljesen független okokból felmondott, az utódjának lett gyanús, hogy valami nagyon nincs rendben, így elsőként belső vizsgálat, majd később nyomozás indult az ügyben.

További érdekesség, hogy Whiteden elvégeztek egy háttérellenőrzést a könyvtárba való felvétele előtt, azonban nem derült ki, hogy a 80-as és 90-es években többször is elítélték lopás és betörés miatt, azaz a törvénnyel való ütközés egyáltalán nem újdonság számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!