Négy étkezési szokás, amely csökkenti a korai halál kockázatát

táplálkozás, zsír, zsírsav
A jó és a rossz zsírok között nagy a különbség
Vágólapra másolva!
Rengeteg diétás tanács létezik, ám az ételeket és az egészséget összekötő tudomány nem mindig fogalmaz egyértelműen. Egy most publikált, új tanulmány a témában az eddigi egyik legátfogóbb, amely négy olyan étkezési mintát azonosított, amelyek alacsonyabb halálozási kockázatot jelentenek.
Vágólapra másolva!

Megfelel a hivatalos étrendi iránymutatásoknak

A kutatók 119 315 ember étkezési szokásait elemezték 36 éven át, majd ezeket a mintákat hasonlították össze négy elismert egészséges táplálkozási rendszerrel: az egészséges táplálkozási indexszel, az alternatív mediterrán étrenddel, az egészséges növényi alapú étrenddel és az alternatív egészséges táplálkozási indexszel.

A JAMA Internal Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmány kimutatta, hogy az ezen minták legalább egyikéhez való szoros ragaszkodás csökkentette a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

Bár az étrendek különböznek, mindegyik tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket és hüvelyeseket.

Egy most publikált, új tanulmány négy olyan étkezési mintát azonosított, amelyek alacsonyabb halálozási kockázatot jelentenek Forrás: Pinterest

A kutatók ebben megjegyezték, hogy ez megfelel a hivatalos étrendi iránymutatásoknak (Dietary Guidelines for Americans, DGA), amelyek többféle egészséges táplálkozási mintát javasolnak az egyéni preferenciáknak, kultúráknak és egészségügyi szükségleteknek megfelelően, és számos tippet adnak a szervezetünket nem károsító táplálkozással kapcsolatban.

– mondta Frank Hu, a massachusettsi Harvard TH Chan School of Public Health táplálkozás-epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezért kritikus fontosságú megvizsgálni a hivatalosan ajánlott táplálkozási minták és a hosszú távú egészségügyi eredmények, különösen a halálozás közötti összefüggéseket.

Az ajánlások életkortól és felépítésünktől függően változhatnak

A legújabb tanulmány eredményei alapján kiváló ötlet elkezdeni követni ezek közül legalább az egyik ilyen megközelítést.

– magyarázta Hu, aki szerint bár a kutatás nem állíthatja határozottan azt, hogy ezek a konkrét táplálkozási szokások garantálják a hosszabb életet – ráadásul leginkább önbevalláson alapuló adatokra támaszkodik, semmint tudományosan naplózottra –, az összefüggés elég egyértelmű ahhoz, hogy bizonyítsa a helyes táplálkozás egészségügyi előnyeit.

Az ajánlásokat is érdemes figyelni

Az Egészséges Táplálkozási Index (Healthy Eating Index) például az összes fő élelmiszercsoportra vonatkozóan megadja az ajánlott mennyiségeket, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket és tejtermékeket. Az alternatív mediterrán étrend pontszáma például átfogó, ami adatokat tartalmaz a gyümölcsökről, halakról, diófélékről, alkoholról és sok másról.
Aztán ott van az Egészséges Növényi Étrend Index (Healthful Plant-based Diet Index), amely az egészséges növényi alapú élelmiszereket (mint például a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék) rangsorolja az egészségtelen növényi alapú élelmiszerekkel (mint például a finomított gabonafélék és a magas cukortartalmú élelmiszerek) és az állati eredetű élelmiszerekkel szemben.
Végül az Alternatív Egészséges Táplálkozás Index (Alternate Healthy Eating Index), ami a zöldségektől kezdve a cukros italokig mindent figyelembe vesz, főként azt, hogy ez hogyan függ össze a krónikus betegségekkel.

A tudósok megjegyzik azt is, hogy bár nincs hiány az étrenddel és az egészséggel foglalkozó tanulmányokból, az ajánlások életkortól és felépítésünktől függően változhatnak.

A szakértők szerint a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek gyakran javasoltak, míg a halat, a tojást és a tejtermékeket érdemes általában mértékkel fogyasztani.

Az viszont teljesen egyértelműnek látszik, hogy mennyire fontos elkötelezni magunkat az egészséges táplálkozás mellett, ha azt szeretnénk, hogy ez az élet lehető leghosszabb ideig tartson. Ez a közeljövőben frissítésre váró, az amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatások egyik feladata.