Peking lepipálja a London Eye-t

Vágólapra másolva!
A londoni óriáskeréknél, a London Eye-nál és annak márciusban nyíló szingapúri társánál is nagyobb lesz a Pekingi Nagy Kerék (Beijing Great Wheel) nevű 208 méter magas kilátó, amelyről tiszta időben akár még a kínai nagy falat is látni lehet majd.
Vágólapra másolva!

A világ legmagasabb, egyben a legnagyobb kapacitású óriáskereke az építők szerint 2009-ben készül el. A szerkezeten összesen 48 légkondicionált kabin lesz, mindegyikben negyven turista foglalhat helyet. A londoni kilátó kapacitása ennél lényegesen kisebb, kabinonként 25 személyt visz fel a magasba.

Az óriáskerék Peking látképének kellemes kiegészítője lesz, a város új szimbóluma" - mondta az alapkőletétel előtt Stephan Matter, a Great Wheel társaság vezetője. Az óriáskereket Peking keleti felében, a Csaojang (Chaoyang) parkban építik fel, ahol a jövő évi olimpiai játékok alatt a strandröplabda mérkőzéseket rendezik.

A mintegy 200 millió euróból (több mint 50 milliárd forintból) épülő kilátóra a tervek szerint 100 jüan (2350 forint) körüli áron lehet majd jegyeket kapni, bár a belépők végső áráról még nem született döntés.

A szingapúri óriáskerék építésében is részt vevő Florian Bollen szerint az utasoknak olyan érzése lesz, mintha repülnének, a várost egy egészen új perspektívából láthatják.

A Great Wheel vállalat vezetője végül igyekezett eloszlatni a hírhedt pekingi szmoggal kapcsolatos aggodalmakat, hogy ugyanis a füstös levegő tönkreteheti a kilátást. Ő maga derűlátó, szerinte egyre kedvezőbb a helyzet. Bár a kormány igyekezete ellenére továbbra is lesz levegőszennyezés, a kerék már magában is egy látványosság - fejtette ki Stephan Matter.