Jön A Föld órája, indul környezettudatos sorozatunk

Vágólapra másolva!
Ma este 20.30-kor kezdődik A Föld órája, amikor világszerte egy szimbolikus villanyleoltás hívja fel a figyelmet a környezetszennyezés problémájára. Címlapunk már el is sötétült, és a tavalyihoz hasonlóan idén is arra kérjük olvasóinkat, csatlakozzanak a nemzetközi akcióhoz. Ma elindítottuk zöld sorozatunkat, amely a mindennapokban megvalósítható ötleteket kínál olvasóinknak a környezettudatos életmódhoz. A Magyar Telekom 18 üzletben használt akkumulátorokért és telefonokért cserébe energiatakarékos izzókat ad a mai napon. 
Vágólapra másolva!

Ma indítottuk el 365 környezettudatos ötlet című sorozatunkat, amely a mindennapokban megvalósítható ötleteket kínál a környezettudatos életmódhoz. Az ötletek között szerepelnek a háztartásban, a természetben, a közlekedésben, de az irodában vagy éppen egy cég működtetésében alkalmazható megoldások is (a hangsúly azonban az otthoni ötleteken lesz). Ahol szükséges, kitérünk az adott ötlettel kapcsolatos érvekre és ellenérvekre, anyagi vonatkozásokra, és további olvasnivalót kínálunk a felhasználóknak, akik maguk dönthetik el, hogy a maguk körülményei között értelmesnek tartják-e egy-egy ötlet megvalósítását.

A sorozatban bemutatjuk a hazai környezetvédő szervezeteket, programokat ajánlunk, és várjuk olvasóink saját ötleteit, tapasztalatait is. A legjobb ötleteket beépítjük a sorozatba. Az első ötleteket itt nézheti meg.

Ma este: A Föld órája

A Föld órája (Earth Hour) nevű kezdeményezést először 2007-ben tartották meg az ausztráliai Sydney-ben. 2007. március 31-én több mint kétmillió sydney-i lakos, cég és maga a város is kikapcsolta a nélkülözhető fényeket egyórás időtartamra. Az esemény a vártnál is nagyobb eredményt hozott: a Sydney energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia cég 10,2%-os fogyasztáscsökkenést mért. A becslések szerint az akcióval mintegy 5%-al csökkent a légkört szennyező anyagok kibocsátása, bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt.

A Föld órája azóta nemzetközi eseménnyé vált: 2008-ban az akcióban Sydney mellett az összes nagyobb ausztrál város felsorakozott, de elsötétült például Bangkok, Szingapúr, Dubai és számos európai és amerikai nagyváros is. Becslések szerint világszerte 50 millióan kapcsolták le a villanyt egy órára.

Tavaly már Budapest és néhány más magyar város is csatlakozott az akcióhoz. A fővárosban csak a díszkivilágítást kapcsolták le, a közvilágítást, például a közutak világítását biztonsági okok miatt nem. Budapesten a Vár képének változása volt a leglátványosabb, de elsötétültek a szobrok, a Lánchíd díszkivilágítási része, számos műemlék is. Császár Ferenc, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. beruházási vezetője akkor az [origo]-nak elmondta: a díszkivilágítás lekapcsolása valóban szimbolikus értékű, egy óra alatt természetesen csak az éves költségek töredékét lehet megtakarítani. Igazán komoly eredményt akkor lehetne elérni, ha a lakosság és a nagy cégek is minél nagyobb mértékben részt vennének az akcióban.

A hazai nagyvállalatok közül elsőként az [origo] kiadójának tulajdonosa, a Magyar Telekom csatlakozott az energiatakarékosságot célzó akcióhoz. Idén már az [origo] és az iWiW címlapja is elsötétül (amiről persze mi is tudjuk, hogy főleg jelképes értékű), és ismét arra biztatjuk olvasóinkat, hogy otthonaik világításának lekapcsolásával csatlakozzanak az akcióhoz március 28-án (szombaton) este, 20.30-kor. Az Iwiw-en emellett Föld Órája 2009 néven klub is alakult, ahova várják a világításukat lekapcsolók csatlakozását.

Várhatóan nem jelent gondot az áramfogyasztás ingadozása

Olvasóink is felvetették hozzászólásaikban, hogy nem jelent-e problémát a villamosenergia-rendszernek, ha egyszerre sokan leoltják, illetve visszakapcsolják majd a világítást. Dallos György, a hazai kampányt szervező WWF Magyarország energetikai szakértője az [origo]-nak elmondta: a rendszerterhelés kérdését egyeztették az ELMŰ-vel és energetikai szakértőkkel.

A szakemberek szerint szombat estére körülbelül 4500 MW áramfogyasztás várható, ebből mintegy 3500 MW-ot magyar erőművekből fognak fedezni, a többit pedig importból. Ha az akcióhoz 300.000 háztartás csatlakozik (ez 10%-os részvételt jelent), és mindegyikben lekapcsolnak 5 darab 60 W-os égőt, az akció akkor is csak körülbelül 100 MW-al csökkentené a rendszerterhelést. Ez annyira kevés, hogy a rendszerben levő rugalmassági mechanizmusokkal kiegyensúlyozható. Ha egyenletesen oszlik el az országban, akkor körülbelül 2%-ot jelent, beleértve a lekapcsolt díszkivilágításokat is. Abban az esetben, ha a rendszer belső rugalmassága mégsem lenne elegendő, valószínűleg valamelyik gázos erőművet terhelnék vissza (Tiszai, Dunamenti vagy Csepeli) A Föld órája időtartamára - tudtuk meg a WWF Magyarországtól.



A nemzetközi kampányról további információ található a www.earthhour.org honlapon, ahol a látogatók az eseményről készült saját fényképeiket, videófelvételeiket is feltölthetik a világ minden tájáról. A szervezők abban reménykednek, hogy világszerte már körülbelül egymilliárd ember csatlakozik az akcióhoz. Az idei hazai kampányt a WWF Magyarország szervezi, az információk ezen az oldalon érhetők el.

Használt telefonért energiatakarékos izzó

A Magyar Telekom és ajánlati márkái, a T-Mobile és a T-Home idén is csatlakoznak az akcióhoz. Ennek keretében a lekapcsolják a fényreklámjaikat, valamint a T-Pontok és irodaházak világítását. Külön akcióként országszerte 18 üzletben használt akkumulátorokért és telefonokért cserébe energiatakarékos izzókat adnak. Az üzletekbe látogatók energiatakarékossági szóróanyagokat is kaphatnak déli 12 órától egészen zárásig. Az akcióban részt vevő üzletek listája és az akcióról még részletesebb információ itt érhető el.



Fotó: Hirling Bálint [origo]

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Budai Vár és a Lánchíd a 2008-as akció előtt és közben

Forrás: NASA/IDA

Bolygónk éjszakai fényszennyezettségi térképén látványosan kirajzolódnak a sűrűn lakott és sokszor pazarló világítással ellátott területek. A képet több éjszakai műholdfelvételből állították össze


Fogyasztást csökkent az Origo

Az Origo Zrt. március 28-án meghirdeti zöldiroda-programját, amelynek célja, hogy munkatársai munkaidejük alatt és azon kívül is és próbáljanak nagyobb figyelmet fordítani szokásaik környezettudatosságára, valamint a munkahelyi és azon kívüli energiafogyasztásukra. A vállalat arra törekszik, hogy tevékenységével minél kevésbé terhelje környezetünket: minél kevesebb legyen a feleslegesen égő villanykörte, az éjszakára bekapcsolva hagyott számítógép. A papírtakarékosságot az elektronikus aláírás és az ügyviteli alkalmazások teszik lehetővé. Hamarosan korszerű, takarékos rendszer vezérli majd Magyarország legnépszerűbb közösségi szolgáltatása, az iWiW szervereit: a terhelés szerinti le- és felkapcsolás segítségével csökkenthető az áramfogyasztás. A [freemail] esetén a két évnél idősebb, elavult és kis kapacitású háttértárolók korszerű, nagy kapacitású eszközökre történő cseréjével is jelentős fogyasztáscsökkenést fog elérni az Origo Zrt.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.