Óvatosan optimisták a hazai cégvezetők

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) májusi értéke 55 pont volt, ami 0,7 százalékpontos növekedés az áprilisihoz képest, de 1,9 százalékponttal alacsonyabb a tavaly májusinál. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságnak (MLBKT) a távirati irodához hétfőn eljuttatott jelentése szerint az index változása arra utal, hogy a feldolgozóipart az idén is a fejlődés jellemzi, ám az a megelőző évekével összehasonlítva visszafogottabb ütemű.
Vágólapra másolva!

A beszerzési menedzserindexek idén májusban Angliában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban egyaránt csökkentek az előző havihoz képest.

A magyarországi BMI februárban 50,1-ről 50,8-ra nőtt márciusban, majd áprilisban 3,5 százalékponttal 54,3-ra emelkedett. Az áprilisi bővüléssel ugyan a feldolgozóipar fejlődése elérte az előző évek növekedési ütemét, ám az első öt hónap átlagát vizsgálva a dinamika még így is 1 százalékponttal a 2000-2002 időszak átlagos üteme alatt maradt.

A BMI-n belül a termelési index májusi értéke 59 volt, 1,5 százalékponttal magasabb, mint áprilisban. Ez a 2000-2002 időszak átlagánál 0,1 százalékponttal, a tavaly májusinál 1,9 százalékkal alacsonyabb.

Ha lassuló mértékben is, de növekedést mutat az új rendelések indexe, amelynek értéke 58,5 volt májusban. A megrendelések az élelmiszeriparban nőttek a legjobban, rendeléscsökkenést csak a vegyiparban mért az MLBKT.

Jelentősen mérséklődött a beszerzési árak növekedése áprilishoz képest: az index májusban 50,5 százalék volt, 4,5 százalékkal alacsonyabb a megelőző hónapénál. Az index január óta folyamatosan jelentős növekedést mutatott, az 55,8 százalékos átlagérték már meghaladta a tavalyi év azonos időszakának átlagos árnövekedését is.

A foglalkoztatás indexe májusban 48,5 volt, 3 százalékponttal magasabb az egy hónappal korábbinál. Az index első öt havi 46,6 százalékos átlagos értéke azonban továbbra is nagyobb létszámcsökkenést mutat, mint az előző években regisztrált 49,5 százalékos átlagos érték.

Az ágazatok közül kiugróan megnőtt az élelmiszeripar teljesítménye, az eddig növekedést mutató vegyipari index viszont enyhe csökkenést mutat. Az előző hónaphoz hasonlóan az ágazatok közül a nem fém ásványi termékek iparágra volt jellemző a legnagyobb kibocsátás májusban is.