34 év alatt érhetjük el az uniós átlagjövedelmet

Vágólapra másolva!
A jelenlegi átlagos növekedési előrejelzés szerint egy évszázadig is eltarthat, mire a tíz kelet-európai csatlakozó és későbbi tagjelölt országokban az egy főre jutó nemzeti jövedelem eléri a jelenlegi tagállamok átlagát - áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet legfrissebb jelentésében. Magyarország a térségi átlag harmada alatt beérheti az uniós átlagot.
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) az EU-bővítés hatásairól szóló felmérésben azt írta: a tíz országra, köztük a később csatlakozó Bulgáriára és Romániára érvényes hosszú távú, 3 százalék körüli átlagos GDP-értéknövekedés alapján több mint 90 évbe telne, mire ez az országcsoport beéri a jelenlegi tagokat. Az EU-átlag 75 százalékának elérése 60 évig tartana.

Az országcsoport egészére számított, 90 évnél hosszabbra valószínűsített felzárkózási időhöz a cég nem a legkedvezőbb, hanem az "alapeseti" növekedési jóslatot használta fel; ennek súlyozott térségi átlaga évi 3,0 százalék.

A legkedvezőbb forgatókönyv 3,8 százalékos átlagos jövedelem-növekménnyel számol a tíz országban. Ebben az esetben a felére, 50 évnél rövidebbre csökkenne az átlagos jövedelmi felzárkózási idő.

Az EIU által felvázolt hosszú távú növekedési előrejelzés szerint Magyarország a legkedvezőbb, 4,0 százalék körüli átlagos növekedési forgatókönyvet alapul véve 34 év alatt juthat el az akkori jövedelmi EU-átlagra (a számításhoz 2,0 százalékos növekedést vettek figyelembe a jelenlegi tagok esetében).

Románia a neki jósolt kedvező, 3,8 százalékos növekedési átlag esetén is 80, Bulgária ugyanilyen ütem mellett 63 év alatt érheti be az egy főre jutó uniós GDP-átlagot.