Egyre gyakrabban váltanak munkahelyet a magyarok

Vágólapra másolva!
A fejlett országokban egy évtized alatt alig csökkent a dolgozók egy munkahelyen eltöltött idejének hossza - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb adataiból. Magyarországon és a régióban viszont jelentősen nőtt a mobilitás, a gazdasági átalakulás hatására.
Vágólapra másolva!

Az egy munkahelyen töltött évek száma Nyugat-Európában és Japánban jóval nagyobb, mint az Egyesült Államokban, a legfrissebb adatok mégis lényegében azonosak a tíz évvel ezelőttiekkel, írta a Világgazdaság. Az európai munkavállalóknak most is mintegy 40 százaléka van legalább tíz éve jelenlegi munkahelyén, az öt évig kitartók aránya pedig 60 százalék. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint ez azt mutatja, hogy egyelőre nem váltak valóra a hosszú távú foglalkoztatás kihalására vonatkozó jóslatok.

A férfiaknál jellemző az egy helyen töltött évek számának csökkenése, miközben a nőknél ez a mutató inkább növekszik, áll az ILO jelentésében.

Magyarországon az elmúlt évtizedben lényegesen csökkent az átlagos idő, amit a munkavállalók egyazon foglalkoztatónál töltenek - mondta a Világgazdaságnak Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Borsik János. A nemzetközi trendből kirívó folyamat az érdekképviseleti vezető szerint annak köszönthető, hogy a rendszerváltást követő években másfélmillió álláshely szűnt meg az országban. Az alkalmazottak hűségét azóta is próbára teszik a gazdasági folyamatok, mondta Borsik János. Borsik szerint a helyzet stabilizálódására a következő években sem lehet számítani.

Az egy helyen eltöltött átlagos idő, években

A térségünkre vonatkozóan, a legfrissebb statisztikai adatok 1999-ből származnak: ezek alapján Magyarországon 8,8, Csehországban 8,2, Lengyelországban 11,9, Szlovéniában 12,1, a balti államokban pedig mintegy 7 év volt a foglalkoztatás átlagos hossza. A 9,3 éves térségi átlag némileg rövidebb az ILO által most közölt nyugat-európai adatnál, és hasonló eltérés tapasztalható a legalább tíz évet egy munkahelyen ledolgozók arányában is. A kontinens nyugati felén 40, Kelet-Közép-Európában 32,1 százalék ez az arány.

Az ILO szerint egy munkahelyen eltöltött évek számának nem sok köze van ahhoz, hogy mennyire látják biztosnak a helyzetüket az alkalmazottak. A dolgozók biztonságérzetét sokkal inkább az általános gazdasági körülmények határozzák meg, és hogy milyen szintű társadalombiztosítási ellátásra számíthatnak abban az esetben, ha munkanélkülivé válnak, közölte a nemzetközi szervezet.

Kritizálják a munkaügyi ellenőrzést/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/20030603kritizaljak.html