Fél év türelmi idő a kényszervállalkozásoknál

Vágólapra másolva!
Július elseje után a munkaügyi ellenőrök fél évig nem bírságolják meg a kényszervállalkozókat foglalkoztató cégeket, ha azok hajlandók átminősíteni a kifogásolt szerződéseket. Az APEH ugyanakkor haladékot nem adhat, bár júliustól nem tervez külön szigorítást - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium arra utasította a munkaügyi ellenőröket, hogy a július elsejét követő féléves időszakban "lehetőség szerint kerüljék" a munkaügyi bírság kiszabását. A féléves türelmi idő a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkaügyi ellenőrök ugyanúgy vizsgálatot folytatnak, ahogy eddig, s ha munkaviszonyt palástoló vállalkozói vagy megbízási szerződésre bukkannak, akkor kötelezik a foglalkoztatót a munkaszerződés megkötésére.

Változik a munkajog, emelkedik a munkaügyi bírság/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/20030331valtozik.html

A maximum hatmillió forintig terjedő munkaügyi bírsággal azonban csak azokat a munkaadókat sújtják majd az év végéig, akiket az utóellenőrzés során azon kapnak, hogy a felszólítás ellenére sem alakították át munkaviszonnyá a kifogásolt szerződéseket.

A színlelt szerződések 80 százalékára ugyanakkor APEH-ellenőrzés során derül fény, és az adóhivatal haladékot nem adhat. A munkaügyi ellenőröknek továbbá jelezniük kell az APEH-nak, ha színlelt szerződésre bukkannak.

"Az adóhivatal nem adhat moratóriumot, hiszen az adózás rendjéről szóló törvény végrehajtását nem lehet szüneteltetni, s erre alighanem még a pénzügyminiszter sem adhat utasítást" - mondta a Magyar Hírlapnak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese. A hivatal ugyanakkor nem tervezi az ellenőrzések szigorítását július elseje után, és nem lesznek célvizsgálatok sem a témában.

Nem bírságolják a kényszervállalkozót foglalkoztatókat/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/20030612nembirsagoljak.html