Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta idén március és május között 6,0 százalék volt, ami 0,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál, míg a február és április közötti átlagtól 0,2 százalékkal marad el. A foglalkoztatottak száma az időszakban 3 millió 898 ezer fő volt, ami 1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mértnél - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A munkavállalási korú népesség 64,4 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon március és május között. A munkanélküliek száma az utóbbi három hónapban 251 ezerre változott, s így a munkanélküliségi ráta az előző időszakokhoz képest tovább mérséklődött. Az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő áprilisban a munkanélküliségi ráta átlagosan 8,1 százalék volt.

A munkanélküliek 40,1 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,3 hónap, ami közel azonos az előző év ugyanezen időszakában mérttel.

A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 22 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 13,2 százalék, 2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az EU-országokban erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő áprilisban 15,3 százalék volt.

Tavasszal csökkent az állástalanok száma/uzletinegyed/makro/20030527tavasszal.html