Tízszázalékos bérnövekedést vár a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány jövőre 9-10 százalékos bérnövekedéssel számol. A bruttó bérek emelkedése ellensúlyozná az adótörvények szigorításának hatásait - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában pénteken.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 9-10 százalékos bérnövekedéssel számolunk, ez mindenképpen biztosítani fogja azt, hogy a bérek vásárlóértékét megőrizzük - mondta a pénzügyminiszter. László Csaba hozzátette: a kormány világosan deklarálta, hogy a bérek vásárlóértékét jövőre meg kívánja őrizni. Mint mondta, ez azt jelenti: a kormány a bruttó bérek olyan növekedését tervezi, hogy az adótörvények szigorítását levonva, körülbelül az inflációnak megfelelő növekedés keletkezzen a nettó béreknél.

Az ERM II nem kényszerzubbony

László Csaba szerint az ERM II-es árfolyamrendszerhez kapcsolódás nem jelent kényszerzubbonyt gazdaságpolitikának, viszont nagyobb stabilitást és biztonságot ad a nemzeti valutának.
Az ERM II-be történő viszonylag gyors belépés mellett érvelve a pénzügyminiszter a stabilitást és a biztonságot emelte ki. Emlékeztetett arra:

A kormány a költségvetés készítésénél - amint arról korábban beszámoltak - 4,5 százalékos inflációval számol. Az adózásban tervezett intézkedések azonban jelentősen csökkentik az adott bruttó bérhez tartozó nettó jövedelmet.

Az eddig nyilvánosságra hozott számítások szerint az előirányzott adómódosítások mintegy 550 milliárd forinttal növelik a jövő évi büdzsé bevételeit, illetve az hogy mégsem változna jövőre a személyi jövedelemadó tábla, 153 milliárd forint bevételkieséstől mentesíti a büdzsét.

A pénzügyminiszter korábbi kijelentése szerint az adópolitikai döntéseket az államháztartási hiány csökkentése érdekében hozta meg a kormány. Az adótábla bevezetésének elhalasztása azonban feszültséget okozott a kormányzó pártok között.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke korábban a távirati irodának azt mondta: nem tekinti véglegesnek a jövő évi szja-val kapcsolatos kormánydöntést, amely szerint elmarad az adókulcsok jövő évre meghirdetett csökkentése. A szabad demokrata politikus egy csütörtök reggeli rádióműsorban felvetette azt a kérdést is, hogy ellenkező esetben van-e értelme az SZDSZ koalícióban való maradásának.

László Csaba pénteken kijelentette: amennyiben ezt a kiadási oldalon megtakarításokkal lehet ellensúlyozni, örömmel látna egy olyan megoldást, ami az szja-nál lehetővé tenné a további csökkentést.