2005-től nem kell adóbevallást készíteni

Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal jövőre készít utoljára jövedelemadó-bevallást hagyományos módon több mint 2 millió magyar állampolgár. Az adótörvények változtatása értelmében 2005-től az APEH küldi ki postán az adóbevallásokat, és amennyiben azzal az adózó egyetért, az adó befizetésén vagy visszaigénylésén kívül nem lesz más dolga.
Vágólapra másolva!

A módosítás egyszerűbbé és olcsóbbá teszi az adóbevallást, mert az állampolgárok többsége várhatóan egyetért majd a hivatal számításaival.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy 2005-ben már az adóhivatal küldene az érintetteknek egy egyenleget a 2004-es adóév után, amit az érintett vagy elfogad, vagy sem. Tehát a magánszemélyeknek nem kellene adóbevallást készíteni, az adóhivatallal csak akkor kellene egyeztetnie, ha nem ért egyet a kiküldött egyenleggel. Ez azonban nem lenne kötelező, csak ha az érintett egy rövid nyilatkozattal ezt a megoldást választja.

Az adókötelezettség kiszámításánál az adókedvezmények figyelembevétele sem okozna problémát. Az adójóváírás mértékét ugyanis az adóhivatal meg tudja állapítani, míg a nyugdíj és egyéb életbiztosítások adókedvezményéről szóló igazolást eddig is megkapta a hivatal a magánszemélyek mellett. Egyedül a családi adókedvezmény megállapítása jelenthet gondot az adóhatóságnak, de erről ugyanazon a nyomtatványon adhat tájékoztatást magánszemély, amelyen az új adó-megállapításról határoz.