VOSZ: 200 ezres leépítés kell a közszférában

Vágólapra másolva!
Az állami szféra alkalmazottainak száma már olyan mértékben felduzzadt, hogy az már az ország versenyképességére is negatívan hat. Ezért 200 ezer fős létszámleépítésre van szükség a közalkalmazotti szférában - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki tájékoztatóján Lőrincze Péter, a VOSZ európai uniós csatlakozási munkabizottságának vezetője.
Vágólapra másolva!

A napjainkra több mint 800 ezer főt kitevő közszféra hozzávetőleg ezermilliárd forintjába kerül az országnak. Ha a közszféra alkalmazottainak létszámát mintegy 200 ezer fővel csökkentenék, ez legkevesebb 500 milliárd forint megtakarítást hozna az országnak a VOSZ szakértőinek számításai szerint.

Lőrincze Péter hangoztatta továbbá: az állami újraelosztást is egyértelműen mérsékelni kellene, a 2002. évi 51 százalékos állami újraelosztási arányt legalább 40 százalék alá kellene mérsékelni, mert így radikálisan javulna az ország versenyképessége.

Tíz százalékos leépítésről döntött a kormány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030917tizszazalekos.html

Az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) munkavállalói oldala elfogadhatatlannak és meggondolatlannak tartja a kormány szerdai bejelentését a központi közigazgatásban dolgozók 8 ezer fős elbocsátásáról, miközben a munkaadók üdvözlik a döntést, bár nagyobb leépítést is elképzelhetőnek tartanak.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, Kuti László az OÉT csütörtöki ülésén elmondta: azt javasolják, hogy álljon fel egy háromoldalú bizottság, amely megvizsgálná, hogy a közszférában mennyi munkavállalóra van szükség, illetve milyen területeken lehet megtakarítást elérni. Ez a bizottság juthatna akár olyan megállapításra is, hogy bizonyos közigazgatási területeken növelni kell a munkavállalói létszámot, mondta Kuti László.

A kormány szerdai döntése, amelyben a minisztériumoknál mintegy 8 ezer embertől válnának meg, nem a teljes közszférát érinti, mondta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, Csizmár Gábor. A közszférában mintegy 820 ezren dolgoznak, így a tervezett létszámcsökkentés ennek a rétegnek mindössze egy százalékát érintené, mondta az államtitkár.

Az OÉT egyetért azzal, hogy a kormány a jövő évi büdzsé helyzetét a kiadási oldal csökkentésével akarja javítani és nem az adók növelésével, mondta az OÉT munkaadói oldalának szóvivője, Rolek Ferenc. Véleménye szerint a bejelentettnél akár nagyobb mértékű létszámleépítés is indokolt lenne a közigazgatásban.