Egyre több az illegális külföldi munkás

Vágólapra másolva!
Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) első féléves összesítése szerint egy év alatt 80 százalékkal nőtt a külföldiek illegális foglalkoztatása miatt kiszabott bírság összege, és hasonló mértékben nőtt a szabálytalanul foglalkoztatott külföldi állampolgárok száma is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Magyarországon mintegy 13 ezer illegálisan munkát vállaló külföldi miatt 380 millió forint bírságot kellett kifizetniük az őket foglalkoztató cégeknek az idei első félévben.

Az OMMF az első hat hónapban 27 ezer hazai munkáltató 29 ezer telephelyét vizsgálta, és mintegy 11 ezer gazdálkodónál találtak munkaügyi szabálytalanságot. A legtöbb hibát a munkaidővel, a pihenőidővel, a rendkívüli munkavégzéssel, és a szabadságra vonatkozó szabályok megsértésével kapcsolatban találták az ellenőrök.

A munkaeszközök veszélyessége, a munkahelyek üzemi állapota, és a létesítéssel kapcsolatos biztonsági előírások veszélyessége miatt az első félévben 248 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki a cégekre, ami 34 százalékkal több, mint a tavalyi első félévben.

A főfelügyelőség a szabálytalanságok miatt mintegy 6 ezer dolgozót tiltottak el a munkavégzéstől, és 11 ezer gép használatát függesztették fel - írja a Napi Gazdaság.