Magyarország is bezárhatja munkaerőpiacát

Vágólapra másolva!
Mivel az Európai Unió egyre több jelenlegi tagállama korlátozza a munkaerő beáramlását az új tagállamokból, lehet, hogy Magyarország is rákényszerül arra, hogy a más országokból, például a Lengyelországból vagy a szomszédos Szlovákiából érkező munkavállalók beáramlásának határt szabjon - mondta Balázs Péter kijelölt magyar EU-biztos.
Vágólapra másolva!

Bár jelenleg nincsenek magyar tervek az Európai Unió térségéből érkező külföldi munkavállalók befogadásának korlátozására, a kérdés hamarosan fontossá válhat - idézi az EurActiv Balázs Pétert.

Lengyelországban 18 százalékos a munkanélküliség, Szlovákiában hasonlóan magas ez az arány. Ha a tagállamok nem fogadják az onnan kiáramló munkakeresőket, akkor Svédország vagy Németország helyett majd másfelé, például Magyarországra indulnak, ahol az övékénél jóval alacsonyabb (ötszázalékos) a munkanélküliség - mondta Balázs Péter, aki hangsúlyozta, hogy az új tagállamoknak éppúgy jogukban áll korlátozásokat bevezetni a munkaerő mozgására, mint a jelenlegi 15 tagállamnak.

Balázs Péter átcsoportosítaná a mezőgazdasági keretet

Balázs Péter szerint a mezőgazdaság túl sokat emészt fel az uniós költségvetésből. A mezőgazdasági keret egy részét át lehetne csoportosítani a térségfejlesztési és kohéziós alaphoz s ezzel hozzájárulni az esélyek nagyobb egyenlőségéhez az egységes belső piacon - mondta az újság szerint a kijelölt magyar EU-biztos.