Egységes munkaügyi adatbázis működik májustól

Vágólapra másolva!
Az új munkaviszonyokat még a munkavégzés megkezdése előtt, a munkaviszonyok megszűnését pedig egy munkanapon belül kötelező bejelenteni az úgynevezett EMMA adatbázisba május elsejétől - közölte Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisnak (EMMA) nevű rendszer alap adatbázisát az Országos Nyugdíjfolyósítótól, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól veszik át. Az adatok a 2002. és a 2003. év végi helyzetre, illetve a 2004. január 1. és április 30. közötti létesített és megszűnt munkaviszonyokra vonatkoznak.

Munkakönyv helyett munkaügyi nyilvántartás/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/20031021majustol.htmlMunkajog/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Az adatbázis tartalmazza majd a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó 2,5 millió munkavállaló és az őket foglalkoztató több mint 300 ezer munkáltató naprakész, megbízható adatait, és hozzájárul a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzésekhez, a segítségével teljesíthetők az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettségek.

A bejelentési kötelezettség csak a 2004. május elsejét követően keletkező vagy megszűnő munkaviszonyokra vonatkozik, amelyet egy napon belül kell teljesíteni.

A változások bejelentésére többféle lehetőség kínálkozik, megmarad a személyes, vagy postai bejelentés, újdonság azonban a telefonos (PIN kóddal történő) és az internetes ügyintézés lehetőségének a megteremtése. A PIN kódot személyes kell igényelni, amelyet az illetékes Munkaügyi Központ kirendeltségét lehet majd átvenni.

A miniszter rámutatott arra, hogy a munkavállalók a fent említett módokon kaphatnak információt a munkaviszonyukról (bejelentették őket vagy sem), de a PIN kód az ő esetükben is csak személyesen intézhető.

A telefonos ügyfélszolgálat a 185-ös számon hívható, az internetes honlap a www.emma185.hu illetve a www.185.hu címen érhető el.