Jelentősen csökkent az egyéni vállalkozások száma

Vágólapra másolva!
A működő gazdasági szervezetek száma 2004. március 31-én 9 és fél ezerrel volt kevesebb, mint az előző év azonos időpontjában. A változást a működő egyéni vállalkozások számának több mint 16 ezres csökkenése eredményezte, miközben a működő társas vállalkozások száma több mint 4 ezerrel emelkedett. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma 750-nel, a nonprofit szervezetek száma több mint másfél ezerrel emelkedett - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A gazdasági szervezetek számának változásában részben a KSH módszertanában történ módosítások is közrejátszottak, ugyanis 2004. január 1-jétől - a korábbiaktól eltérően - az adóbevallást benyújtó vállalkozások közül csak azokat tekinti működőnek a statisztikai hivatal, amelyek bevallásuk szerint 0 forintnál nagyobb árbevétellel rendelkeznek, vagy a beruházásuk értéke nem 0, vagy keletkezik bérköltségük és fizetnek járulékot. A módszertani változtatás elsősorban az egyéni vállalkozásokat érintette, a társas vállalkozások száma a változások ellenére is emelkedett. 2004. március 31-én a működő társas vállalkozások 47, az egyéniek pedig 53 százalékot képviseltek a működő vállalkozásokon belül. A működő társas és egyéni vállalkozások aránya az elmúlt évek tendenciáját követve változott, az elmúlt évek során fokozatosan eltolódott a társas vállalkozások irányába.

A társas vállalkozások fele Közép-Magyarországon működik

Területi eloszlásukat tekintve 2004 első negyedévének végén a vállalkozások 39 százaléka a közép-magyarországi régióban, 11,7 százaléka az észak-alföldi, 11,4 százaléka a dél-alföldi régióban, a többiben 8,8-10,3 százalékuk működött. A társas vállalkozásokat vizsgálva a közép-magyarországi régió jelentősen kiemelkedik, ugyanis 2004. március 31-én az összes társas vállalkozás 50,5 százaléka itt működött, a többi régióban megoszlásuk 7,2-9,6 százalék volt. Az egyéni vállalkozások tekintetében kiegyenlítettebb a területi eloszlás. Közép-Magyarország 28,8 százalékos részesedését a többi régió 10-13,7 százalékkal követi.

Ingatlanügylet és gazdasági szolgáltatás a "sláger"

Főtevékenység szerint a legtöbb működő vállalkozás az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tevékenykedett (arányuk 30,2 százalék), ezt követte a kereskedelem, javítás (21,5 százalék), majd az építőipar (9,5 százalék) és az ipar (9,1 százalék). A többi nemzetgazdasági ág részesedése a következő volt: egyéb közösségi, személyi szolgáltatás és egyéb tevékenység 6,9 százalék, szállítás, posta, távközlés 5 százalék, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 4,6 százalék, mezőgazdaság, erdőgazdálkodás 4,5 százalék, pénzügyi tevékenység, egészségügy, oktatás egyaránt 2,9 százalék.

Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Létszám-kategóriák szerint 2004 első negyedévének végén a működő vállalkozások 21,2 százaléka foglalkoztatottak nélkül vagy ismeretlen számú foglalkoztatottal tevékenykedett, a legjelentősebb arányt az 1-9 fős vállalkozások képviselték (74,7 százalék). A vállalkozások 3,3 százaléka 10-49 fő közötti foglalkoztatottal, 0,6 százaléka 50-240 fő közötti foglalkoztatottal működött, ennél nagyobb tevékenységi létszámmal alig több mint 0,1 százalékuk rendelkezett - áll a KSH csütörtökön publikált jelentésében.

Újraszabályozzák a kis-és középvállalkozói szektort/uzletinegyed/vallalkozas/20040331ujraszabalyozzak.htmlEcostat: derűlátóbbak a vállalkozások/uzletinegyed/makro/20040227ecostat.htmlA kényszervállalkozókat sem bünteti az APEH/uzletinegyed/ado/20040217akenyszervallalkozokat.html