90 milliárddal nő jövőre a cégek adóterhe

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számítása szerint a költségvetés adóbevételeinek GDP-ben mért aránya az idei 20,48 százalékról 21,23 százalékra nő jövőre, ami mutatja a vállalkozók terheinek növekedését is. Az MKIK szerint a vállalkozások adóterhe jövőre 83-95 milliárd forinttal nő, a minimálbér tervezett négyezer forintos emelése pedig 30-40 milliárddal növeli az érintett cégek kiadásait.
Vágólapra másolva!

A vállalkozások elvárásai több ponton is visszaköszönnek az új kormányprogramban, melyek megvalósulása a minisztériumoktól és a költségvetés lehetőségeitől függ - közölte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Az MKIK szerint a beterjesztett adójavaslatokat figyelembe véve a vállalkozások adóterhe jövőre 83-95 milliárd forinttal növekszik, ami nagyságrendben az ideihez hasonló.

Parragh László szerint a vállalkozásokat sújtja a költségvetés bevételeinek növelésére irányuló törekvés, ami a jövedelmezőségüket kedvezőtlenül érinti.

Az MKIK adatai szerint az innovációs járulék kulcsának emelkedése jövőre 5 milliárd forinttal növeli meg a járulékbefizetési kötelezettséget. A kisvállalkozásokat érintő 4 százalékos vállalkozási járulék bevezetése 16 milliárd forint kiadást jelent a kisvállalkozásoknak. Parragh László szerint ennek fizetésébe az önkéntesség elemét is be kellene építeni, és jobban kellene tudatosítani az e mögött meghúzódó szociális biztonságot.

A kamara számítása szerint a minimálbér tervezett négyezer forintos emelése 30-40 milliárd forinttal növeli az érintett vállalkozások kiadását, míg a mobiltelefon-adó bevezetése 22-27 milliárd forint többletkiadással jár.

Az elvonások mérséklésével - kamarai számítás szerint - a vállalkozások terhe 36 milliárd forinttal javul.

Parragh László szerint kedvezőtlen a vállalkozásoknak a forint reálfelértékelődése. Szerinte olyan kamatcsökkentésre lenne szükség, amelynek eredményeként 255-265 forint között alakulna az euró árfolyama.