Átlagosan 600 forinttal nőnek a nyugdíjak

Vágólapra másolva!
November elsejétől emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások, növekszik az özvegyi nyugdíj mértéke, valamint kifizetik a 13. havi nyugdíj második részletét is - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója kedden. A nyugdíjasok a juttatásokat - a korábbitól eltérő módon - egy utalványon kapják meg.
Vágólapra másolva!

A 2004. január 1. előtt megállapított saját jogú nyugdíjak egy százalékkal emelkednek novembertől, tíz hónapra visszamenőleg. Az intézkedés mintegy 2 millió 600 ezer nyugdíjast érint, és átlagosan 600 forintos nyugdíjnövekedést jelent.

A nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások szintén egy százalékkal emelkednek. Az életkortól függő járadékemelés 100 és 200 forint közötti plusz összeghez juttatja az érintett 500 ezer nyugdíjast. Ez az emelés a központi költségvetést 0,9 milliárd forinttal terheli.

Az özvegyi nyugdíjak mértékét a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra növelik a következő hónaptól, ami a mintegy 550 ezer érintettnek átlagosan 2800 forintos többletet jelent havonta. Az egészségbiztosítási alapnál ez az intézkedés 3 milliárd forintos kiadást jelent.

A 13. havi nyugdíj második részletének kifizetése is novemberben esedékes. Májusban már kifizették az első részletet a mintegy 2 millió 600 ezer nyugdíjasnak, ami 37 milliárd forintot jelentett a tb- és az egészségbiztosítási kassza terhére. Most a 13. havi nyugdíj kifizetése 38 milliárd forint kiadást jelent.

A nyugdíjasok ezeket a juttatásokat a korábbitól eltérő módon egy utalványon kapják majd meg, amelyen tételesen felsorolják, hogy ki, milyen jogcímen, mennyi pénzt kapott.