Többezres elbocsátás a közszférában

Vágólapra másolva!
A közszférából jövőre várhatóan több ezer dolgozót bocsátanak el, a dolgozók 11 százalékos béremeléséhez nem biztosítja a szükséges fedezetet a költségvetés - mondta Kovács Zoltán, a parlament önkormányzati bizottságának elnöke sajtótájékoztatón. A 11 százalékból négy csak szeptembertől lesz aktuális, erre a többletre 8,3 milliárd forintot juttat az önkormányzatoknak a költségvetés. Kovács szerint legalább 14 milliárdra lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Annak, hogy az önkormányzatok "ki tudják gazdálkodni" a bérfejlesztések összegét, 4-10 százalék közötti elbocsátás lesz a következménye, illetve további vagyonértékesítés és a díj- és adóbevételek emelése - mondta Kovács Zoltán sajtótájékoztatón csütörtökön.

A parlamenti önkormányzati bizottság vezetője - aki Pápa polgármestere is -, elmondta, hogy a kormányzat növelte ugyan a személyi jövedelemadó helyben maradó részét - a 2002 előtti 5 százalékról 10-re -, viszont ebből a jövő évben 17,2 százalékot zárolniuk kell az önkormányzatoknak, egyelőre ismeretlen célra.

2005-ben átlagosan hét százalékkal növekszik 2004-hez képest az önkormányzatok büdzséje, ami körülbelül 85 milliárd forintot jelent. Ebből 25 milliárd létszámleépítésekre van elkülönítve, azaz ebből finanszírozzák a közalkalmazotti, köztisztviselői létszám öt százalékának a végkielégítését.

Bóka István, az önkormányzati bizottság tagja, Balatonfüred polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzatoknak jutó 85 milliárdos költségvetési többletből csak 20 milliárd fordítható béremelésekre, ami mindössze 1,5-2 százalékos bérfejlesztést tesz lehetővé.