17 szakma ekhózhat majd

Vágólapra másolva!
Kedden véglegesítik az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) részleteit a Világgazdaság értesülései szerint. Az új közteherviselés - amely lényegében a kényszervállalkozások legalizálása - hatálya alá 17 szakma tartozik majd, a muzeológustól az informatikusig.
Vágólapra másolva!

Kedden véglegesítik az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás részleteit. A Világgazdaság értesülései szerint a januártól életbe lépő új közteher-viselési forma abban az esetben használható, ha a jelenlegi kényszervállalkozó be van jelentve minimálbérre.

Ebben az esetben a minimálbér után a munkaadó az általános adózási szabályok alapján rója le a közterheket. A munkavállaló az ekhót az ezen felül megkeresett maximum tízmillió forintig fizetheti a munkavállaló. Ha ezen felül is bevételhez jut, az után a szokásos rend szerint kell adóznia.

Az eredeti koncepció szerint az informatikusok és szoftverfejlesztők nem szerepelhettek volna a listán, azonban az Informatikai Vállalkozások Szövetsége jól lobbizott. A tudásmunkások részvételét az ekhóban még megvétózhatja az igazságügyi és a munkaügyi tárca.

Ha az ekhózó "adószámos magánszemélyként" végzi a munkáját, az ágfatörvény hatálya alá esik majd. Ha azonban munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti viszonyban van, nem tartozik majd az áfatörvény hatálya alá.

Az ekho alapja az elvégzett munka után kifizetett, áfát nem tartalmazó összeg. Ez után havonta kell majd átalányt fizetni, az ekhózó 15, a munkáltató pedig 20 százalékot. Ez az összeg tartalmazza a munkáltatói egészség és nyugdíjbiztosítási járulékot, a tételes ehót, a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat és a személyi jövedelemadót.