Támogatják az ekhót az érdekképviseletek

Vágólapra másolva!
Egyetértettek a miniszterek és a szakmai érdekképviseletek az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) fő elveiben. Az ekhóba bevont szakmák köréről a továbbiakban egyeztetnek.
Vágólapra másolva!

Egyetértettek a szakmai érdekképviseletek a kormánnyal az ekho fő irányelveiről. Az új adónemet tehát olyan magánszemélyek vehetik majd igénybe, akik legalább minimálbérrel rendelkeznek. Az ekhót legfeljebb 10 millió forint bevételig lehet majd alkalmazni. A kifizetett összeg után az adóalany 15 százalék, a munkáltató 20 százalékos átalányt fizet majd, ami szintén elfogadható a tárcáknak és az érdekképviseleteknek egyaránt. Az ekho 35 százalékos mértékét soknak találta a Sajtószakszervezet képviselője, ezért kérte az ügy további napirenden tartását.

Az ekhóba bevonható szakmákat illetően még nem alakult ki teljes egyetértés a találkozón. Az eredeti elképzelés szerint a következő szakmákról volt szó: muzeológus (konzervátor, restaurátor, preparátor); könyv- és lapkiadó szerkesztője; újságíró; rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő; író; műfordító; képzőművész; iparművész; zeneszerző; rendező; operatőr, fotóművész; színész, előadóművész, bábművész; zenész, énekes; koreográfus, táncművész; szoftverfejlesztő, informatikus; népzenész; cirkuszművész; díszlettervező, jelmeztervező; dramaturg; segédszínész és segédrendező; vendéglátóhelyi zenész.

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter elmondta: nem a szakmai javaslatban is szereplő 21 szakterület számával van gondjuk. Azt szeretnék elérni, hogy azonos sajátosságok szerint rendszerezzék az ekhóba bevonható szakmákat.

Az érdekképviseletek még a 21 szakterületen túl is szeretnének szakmákat bevonni az ekho körbe, de az azonos sajátosságok szerinti rendszerezést sem vetik el. A témával a további tárgyalásokon még foglalkoznak.

Csizmár Gábor hangsúlyozta: számítások szerint a 15+20 százalékos átalányból származó bevétel nem lesz több, mint amennyi ezekről a szakterületektől jelenleg származik. A cél nem is ez volt, hanem a jogilag rendezett munkaügyi kapcsolatok kialakítása ezeken a területeken.

Gyimesi László, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: a tárgyaláson javasolták, hogy a 20 százalékos munkaadói befizetésből kevesebb jusson az egészségbiztosítási pénztárnak és több a nyugdíjbiztosításnak, növelve az utóbbi szolgáltatásait az ekhóban részt vevők számára.

Acsay Judit, a MÚOSZ Érdekvédelmi Bizottságának elnöke megjegyezte: a találkozón az érdekképviseletek azt is szorgalmazták, hogy az ekho bevezetésével együtt pontosan tisztázzák az egyes munkavégzésre vonatkozó jogviszonyokat. Ez azok számára fontos, akik nem választják az ekhót, hanem továbbra is munkaviszonyban vagy vállalkozásban végzik tevékenységüket.

A tárgyalást az augusztus 20-át követő héten folytatják.