Négykulcsos szja-t javasol az MSZOSZ

Vágólapra másolva!
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) jövőre négysávos személyi jövedelemadó táblát vezetne be, 14, 21, 35, és 38 százalékos kulcsokkal. A szakszervezeti szövetség 4 százalékos reálbér-növekedést tart szükségesnek 2006-ban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elkészítette saját személyi jövedelemadó (szja) tábláját, amely azt tartja szem előtt, hogy általában csökkenjen az adóterhelés az átlag alatti vagy az átlag körüli jövedelmeknél, béreknél - közölte Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke sajtótájékoztatón kedden.

Az MSZOSZ javaslata szerint jövőre 14, 21, 35, és 38 százalékos adósáv határokat kellene alkalmazni a személyijövedelemadó-táblában. Mindez azt jelentené, hogy 0-900 000 forint között 14 százalékos, 900 000-1 400 000 forint között 21 százalékos, 1 400 000-2 500 000 forint között 35 százalékos, míg 2,5 millió forint felett 38 százalékos lenne az adókulcs.

A szakszervezeti szövetség szerint ezzel megvalósítható az igazságosabb közteherviselés, mivel a jobban szétnyújtott adótábla révén fokozatosabban nő az adóterhelés. Az MSZOSZ szerint az általuk javasolt adókulcsoknál egyszerűbb lehet az adózás, mert megszüntetnék a kiegészítő adójóváírást.

Wittich Tamás elnök elmondta, hogy az MSZOSZ jövőre 4 százalékos reálbér-növekedést tart szükségesnek, mivel a gazdasági növekedés várhatóan ugyanennyi lesz Magyarországon.

Az elnök bízik benne, hogy a szerdai úgynevezett "oldalegyeztetésen" a szakszervezetek elfogadják a javaslatot. Így az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén már a munkavállalói oldal egységesen képviselheti azt.