Gyulán szondázzák a sztrájkkészséget

Vágólapra másolva!
Felméri a dolgozók sztrájkkészségét a Gyulai Húskombinát Rt. szakszervezete, mivel bérajánlatukra nem érkezett érdemi válasz a munkaadótól.
Vágólapra másolva!

Az érdekképviselet kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a napokban felméri tagjai sztrájkkészségét, ezt követően testületi döntést hoz a kollektív munkaügyi vita megkezdéséről - ez ugyanis az előfeltétele egy esetleges sztrájk meghirdetésének.

Az érdekvédők ugyanakkor remélik, hogy május elsejéig létrejön a megállapodás.

Az érdekképviselet bérfejlesztés helyett bruttó 3,5 százalék jövedelemnövekedésnek megfelelő jóléti juttatást is elfogadhatónak tart - mondta Bezdán János, a szakszervezeti tanács elnöke az MTI-nek.

A javaslat értelmében a dolgozók így 1500 forint értékű vásárlási utalványban, valamint a 2006-ban munkavállalónként három alkalommal 6250 forint értékben adható adómentes juttatásban részesülnének.

A szakszervezet ezenkívül javasolja, hogy a vezetés tegye térítésmentessé a dolgozók étkeztetését is, akik jelenleg alkalmanként száz forint ellenében vásárolhatnak az üzemben reggelit és ebédet, mivel a higiéniai előírások miatt élelmet nem vihetnek be a gyár területére.

A szakszervezet kiemeli: a cégnél tavaly sem volt bérfejlesztés, a keresetek reálértéke az öt évvel korábbi szinten stagnál.

A 650 dolgozót foglalkoztató Gyulai Húskombinátnál Bezdán János tájékoztatása szerint 540 tagja van a Húsipari Dolgozók Szakszervezete alapszervezetének. Más szakszervezet nincs jelen a társaságnál.

Ruck János, a vállalat vezérigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a cég vezetése júliusban kíván tárgyalni a keresetfejlesztésről. Ennek mértéke szavai szerint a húskombinát első negyedéves eredményétől függ.

Ruck János szerint a béremelés mértéke alapvetően az exporteladások sikerétől függ: a cég az idén több ezer tonna hústermék értékesítését tervezi a keleti piacokon.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a cégnél jelenleg érvényes kollektív szerződésben meghatározott juttatások 30 százalékkal kedvezőbbek, mint a munka törvénykönyvében előírt minimumok.