Sztrájkot hirdet az Olajipari Szakszervezet

Vágólapra másolva!
A Mol Rt. Olajipari Szakszervezet a Mol Nyrt.-vel lefolytatott sikertelen egyeztetések után a munkavállalók érdekeinek érvényesítése érdekében általános sztrájkot hirdetett a Mol százhalombattai és tiszaújvárosi telephelyein - közölte a Mol Rt. Olajipari Szakszervezet.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet a sztrájk időtartamának 72 órát szabott ki, kezdetét 2006. május 23-án, kedden 06.00 órára jelölte meg.

A Mol Rt. Olajipari Szakszervezet szerint a 2006. február 10-én, a munkáltatónak átadott követeléseiben megfogalmazottak nem teljesültek, ezért 2006. május 10-én sztrájkbizottság megalakításáról döntött. A szakszervezet a sztrájk előtti egyeztető tárgyalásai nem vezettek eredményre, így a szakszervezet a sztrájk összehívásáról döntött.

A szakszervezet azt követeli, hogy a 2006. évi alapbérfejlesztés mértéke 7 százalék legyen. Követeléseik között szerepel az is, hogy a Mol Rt. vezessen be nyereségérdekeltségi rendszert a munkavállalók részére is. A nem vezető beosztású munkavállalók között kerüljön kiosztásra a Mol Rt. előző évi adózott nyereségének 1 százaléka.

Követelik azt is, hogy ha a munkaviszony a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg, a munkavállalókat hűségjutalom címén, minden a Mol csoportnál, jogelődeinél eltöltött év után, 5 darab Mol-részvény értékének megfelelő összegű juttatás illesse meg. A szakszervezet azt kéri továbbá, hogy a Mol Rt. vállaljon középtávú kötelezettséget az EU tagállamok átlag színvonalának elérésére a bér és a foglalkoztatás területén.

A LIGA Szakszervezetek, ahogyan ezt korábban is hangsúlyozta, támogatja az Olajipari Szakszervezetet, és szolidáris a munkavállalók követeléseivel. A követeléseket annál is inkább indokoltnak tartja, mivel azok a vállalat korábbi vállalásait kérik számon, valamint a nemzetközivé vált cég extraprofitja lehetővé tenné azok teljesítését - áll a közleményben.

A LIGA Szakszervezetek visszautasítja azokat a módszereket, amelyekkel a vállalat megfélemlíteni igyekszik azokat a dolgozóit, aki élni kívánnak a törvényekben biztosított jogaikkal, és felhívja a menedzsment képviselőit a korrekt tárgyalások folytatására.

Korábban Kántor Sándor, a Mol kommunikációs igazgató-helyettese elmondta: a szeptemberben kezdődött tárgyalási folyamat eredményeként a 2006. évre érvényes kollektív szerződést és a vállalat által meghirdetett európai felzárkóztatási programot a három reprezentatív szakszervezet közül kettő elfogadta, majd a megállapodásban foglaltakat a vállalat a munkabéke érdekében önkéntesen bevezette. Így például a Mol Nyrt. a minimálbért 100 ezer forintra növelte, míg a pótlékok és a plusz munka nélkül számított bruttó minimál jövedelmet 161 500 forintban állapította meg.