Vágólapra másolva!
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozóinak felét, mintegy nyolcezer embert bocsátanak el az intézményből - közölte az tárca vezetője az InfoRádióban.
Vágólapra másolva!

A kiterjedt intézményhálózat dolgozói létszáma a fele alá fog csökkenni a következő időszakban - mondta Gráf József. A tárcavezető azzal indokolta az elbocsátásokat, hogy az Európai Unió szűk mozgásteret hagy a minisztériumnak, annak az uniós szabályozást kell követnie, így a feleslegesnek ítélt intézeteket megszünteti.

A politikus hozzátette: várhatóan az agrártárca kutatóintézeteinek egy részét is privatizálják, mert ezekben az esetekben hatékonyabb a piaci alapon történő működtetés.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóósztálya az [origo]-nak részben cáfolta a bejelentést. Nem mindenkit fognak elbocsátani, lesznek, akiket a most zajló tárcaközi egyeztetések során más minisztériumokhoz helyeznek át, az egyeztetések még zajlanak. A sajtóosztály ugyan nem említette, de a miniszter beszéde alapján a feladatok kiszervezése sem zárható ki. Az viszont kiderült a pontosításból, hogy a racionalizálásnak nevezett létszámleépítés legkésőbb 2009-re befejeződik.

Az új egyensúly program szerint a kormány 37 milliárd forinttal kívánja csökkenteni a költségvetési intézmények, 20 milliárddal a minisztériumok működési költségeit, ami 12 500 fős létszámcsökkentést jelent. A minisztériumok engedélyezett látszáma 23 százalékkal lesz alacsonyabb, tehát valószínütlen, hogy az FVM intézményhálózatában dolgozók más minisztériumokban tudnak majd elhelyezkedni.