Milliós sztrájk Ausztriában

Vágólapra másolva!
Egy hónapon belül másodszor tartanak általános sztrájkot Ausztriában a kormány tervezett nyugdíjreformja miatt. A tiltakozások miatt Schüssel kancellár nem visszakozik, de Jörg Haider visszatérése a politikai életbe meghátrálásra kényszerítheti.
Vágólapra másolva!
ADSL Profi /uzleti_internet/index.htmlBelépési díj nélkül, üzleti célú gyorsinternet hozzáférés.

Kedden - csakúgy, mint május 6-án - leállt az étet Ausztriában, miután becslések szerint mintegy egymillió ember szüntette be a munkát. A vasutak és a buszok egész nap nem közlekednek, Bécsben és Salzburgban nincs tömegközlekedés, az autópályákon pedig blokádokat építenek. Zárva vannak az iskolák, a posták és a bankok, és az ÖGB szakszervezeti szövetség szerint több mint száz nagyvállalatnál sem állnak munkába az alkalmazottak.

Az országos tiltakozást a kormány nyugdíjreform-terve váltotta ki: a kabinet a férfiak esetében 59-ről 65 éves korra, a nőknél pedig 57-ről szintén 65 éves korra emelné a nyugdíj-korhatárt, és csökkentené a járulék havi összegét. A reform fokozatosan, 2028-ig lépne életbe, de az állam a következő négy évben már 2,2 milliárd eurós megtakarításra számít az új intézkedések nyomán. Schüssel kancellár a radikális reformokat a népesség elöregedésével indokolja.

A kancellár a szakszervezetek nyomásának eddig nem engedett, de mivel Jörg Haider, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt volt elnöke is ellenzi a reformokat, könnyen lehet, hogy meghátrálásra kényszerül: ha az ügyben a kormány kisebbségben marad a parlamentben, előrehozott választásokat tarthatnak, ami nem túl kedvező a már kevésbé népszerű kancellár számára.