Heti egy napot ingyen dolgoznak a britek

Vágólapra másolva!
Több mint 23 millió túlórát teljesítettek térítés nélkül a munkavállalók Nagy-Britanniában, vagyis hetente csaknem egy teljes munkanapot dolgoztak ingyen - derül ki a brit szakszervezetek egyik kiadványából. Magyarországon erről még nem készült statisztika - mondta az [origo]-nak az MSZOSZ ügyvivője.
Vágólapra másolva!

A brit dolgozók munkahete a leghosszabb egész Európában, és a munkaidő jelentős része ki nem fizetett órákból áll - közölte hétfőn Brendan Barber, a Brit Szakszervezeti Szövetség (TUC) elnöke.

Felmérésük szerint közel 5 millió brit munkavállaló teljesít hetente átlagban 7 óra 24 perc fizetetlen túlórát. Az alkalmazotti réteg 9 óra 36 perc túlmunkát végez a munkahelyén fizetéskiegészítés nélkül.

A fizikai munkások közül 150 ezren dolgoznak hetente átlagban 6 órával többet, mint amennyiért felveszik a fizetésüket, ez körülbelül 3000 fonttal (1 millió 130 ezer Ft) rövidíti meg a munkavállalót.

A TUC nyilvánosságra hozott tanulmánya abban a brit szakszervezeti kampányban szerepel, amellyel Tony Blair munkáspárti kormányfőt igyekeznek rábírni, hogy foglaljon állást az európai normáknak megfelelő, legfeljebb 48 órás munkahét mellett.

Nagy-Britanniában az átlag munkaidő jelenleg a leghosszabb Európában: 43,6 óra hetente. Ugyanakkor egyes munkavállalók a munkaadóval kötött megállapodás szerint legálisan akár heti 70 órát is vállalhatnak - áll a szakszervezeti jelentésben.

Naponta átlag két órát túlórázunk

Magyarországon a munkaidő átlagosan mintegy napi 2 órával hosszabb, mint a törvényes munkaidő (heti 40 óra), így havonta 190-200 órát is dolgozhatnak a magyar munkavállalók - mondta az [origo]-nak Hódi Zoltán, az MSZOSZ ügyvivője. Ez leginkább a feldolgozóiparban, kereskedelemben és szállításban dolgozókat érinti. Annak ellenére, hogy hivatalos statisztikákat nem készítettek, Hódi elmondása szerint vállalati körökből sokszor értesülnek arról, hogy a túlórát nem, vagy csak később fizetik ki.