Dánia a kelet-európai munkaerő inváziójától tart

Vágólapra másolva!
A Liberális Párt és Konzervatív Néppárt alkotta dán kormánykoalíció széles körű politikai egyezményt kötött annak érdekében, hogy megakadályozza az olcsó kelet-európai munkaerő invázióját, amelyet a bőkezű dán szociális juttatások is ösztönöznek.
Vágólapra másolva!
Szabad munkaerőáramlás: félelmek és felmérések/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/20030318munkanelkuliseg.html

A dán törvényhozásban képviselt politikai irányzatok legtöbbjének részvételével a napokban hozták tető alá a megállapodást azzal a céllal, hogy elejét vegyék az esetleges szociális visszaéléseknek 2004 májusa után, amikor is lehetővé válik az olcsó munkaerő beáramlása a tíz új EU-tagállamból Dániába.

Az új tagállamokból érkező munkavállalóknak nem élvezhetik az olyan dán szociális ellátásokat, mint a közsegély, a betegbiztosítás, valamint a munkanélküli segély, amennyiben az illető elveszti a munkahelyét Dániában. Ebben az esetben tartózkodási és munkavállalási engedélye is érvényét veszti.

Claus Hjort Frederiksen a Liberális Párt delegálta foglalkoztatási miniszter a TV-2 dán közszolgálati televíziónak elégedetten nyilatkozott: "az egyezmény védőpajzsot jelent jóléti rendszerünk nyújtotta társadalmi juttatások megóvására".

A munkavállalók többségét tömörítő LO dán szakszervezeti szövetség vezetője, Hans Jensen közleményben üdvözölte a megegyezést, amely kellő biztonságot nyújt a bérből és fizetésből élők számára, akik a munkapiaci feltételek romlásától tartanak a bővítés kapcsán. A munkaadók szövetségének vezetője ugyancsak elégedetten nyilatkozott a létrejött egyezségről, amely megnyitja az utat munkaerő szabad áramlása előtt, ugyanakkor biztosítja, hogy az a Dániában megszokott körülmények között bonyolódjon.