Munka nélkül maradhat a baromfiágazat fele

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az eddigi 330 ezer tonna mellett további 270 ezer tonnányi baromfihús importját engedélyezné a dél-amerikai országok termelőinek rendkívül alacsony vámtételek mellett. A megállapodás rendkívül hátrányos helyzetbe hozná a huszonötök baromfiágazatát; Magyarországon az ágazat fele maradhat munka nélkül - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!
[origo] biztosítás/biztositas/index.htmlVálassza a legjobb biztosítási ajánlatot!

Az EU és a dél-amerikai országokat tömörítő Mercosur gazdasági szervezet tárgyalásain körvonalazódó megállapodás szerint a bizottság az eddigiek mellett további 270 ezer tonnányi baromfihús importját engedélyezné igen alacsony vámtételek mellett. A kedvezményes vám a szokásos - termékféleségenként eltérő - 10-30 százalékos vámtétel 10 százaléka (vagyis 1-3 százalék) is lehet - mondta a Napi Gazdaságnak Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója.

Az olcsó dél-amerikai baromfihús importja az 1995-ös 25 ezer tonnáról 2001-re 330 ezer tonnára duzzadt, és azóta ezen a magas szinten maradt. Ez az árumennyiség már eddig is kedvezményes vámmal - a szokásos vámtétel körülbelül 10 százaléka mellett - érkezett az EU-ba, problémákat okozva az EU baromfi-feldolgozói számára.

A dél-amerikai - elsősorban brazil - termelők még a teljes vám mellett is jelentős előnyben vannak az európai versenytársakhoz képest az alacsony termelési költségek miatt. Az unió fogyasztóvédelmi és élelmiszer-higiéniai rendelkezései csak az EU termelőire nézve kötelezők, az importőrökre nem. A szabályok betartása ugyanakkor jelentősen megdrágítja a baromfitartást.

Magyarországon a szakma első lépésben a Külügyminisztériumtól, illetve az illetékes tárcáktól remél segítséget, hogy megakadályozzák a tömeges importot. Hazánkban a baromfiipar 40 ezer főt foglalkoztat közvetlenül, és közvetve 200 ezer embernek ad munkát.

Előzetes számítások szerint a brazil import növekedésével Magyarországon a baromfiágazat minden második munkahelye veszélybe kerülhet, mivel a magyar áruk nemcsak az EU piacain veszítenének el pozíciókat, hanem jórészt a hazai piacról is kiszorulnának.