Tizede az amerikai feketék vagyona a fehérekének

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok fekete bőrű állampolgárainak nettó vagyona a fehérbőrűekének alig egy tizedét teszi ki - állapította meg a napokban egy amerikai emberi jogi szervezet.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös év adatai alapján összeállított tanulmány szerint az Amerikában élő feketék közössége gazdasági téren elmaradt a fehérek közössége mögött, még egy nemzedékkel azután is, hogy az alkotmány biztosította az afroamerikaiaknak a szavazati jogot, s ez a XXI. század egyik legfontosabb társadalmi kérdése.

A tanulmány szerint a feketék átlagos vagyona 6100 dollárt tesz ki, szemben a fehérek 67 000 dollárjával. A feketék közül csak 48 százalék tulajdonosa a háznak, amelyben lakik, míg a fehéreknél ez az arány 75,4 százalék.

Háromszor annyi fehérnek van saját vállalkozása, mint feketének és a fehéreknek kétszer akkora esélyük van munkát találni, mint a feketéknek. Az emberi jogi szervezet ezért felszólította Bush elnököt és a kongresszust, hogy 5,15 dollárról emelje fel 7,25 dollárra a minimális órabért, és támogasson segélyprogramokat, amelyeknek segítségével a feketék lakáshoz juthatnak, és munkahelyet találhatnak.