Az utcai futóversenyen bemondás alapján lehet nemet változtatni

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
JK Rowling, a Harry Potter könyvek szerzője "fanatikus nőgyűlölőnek" bélyegzett egy újságírót, miután a The Guardian munkatársa, Jonathan Liew kijelentette, hogy bizonyos jobboldali csoportok a transzsportolók csataterévé változtatták az Egyesült Királyságban is népszerű utcai futóversenyeket.
Vágólapra másolva!

A sportújságíró szerint a médiában „hasznos idióták” segítenek egy titokzatos jobboldali agytrösztnek „aljas” kampányt szervezni az esemény ellen, mivel az ellentmondásos szabályok miatt a biológiai férfiak a lehető legegyszerűbb módon nőnek vallhatják magukat. Az újság online felületén megjelent véleménycikkében kifejtette, hogy az utcai futóversenyeket összefogó Parkrun mozgalomban az 5 km-es táv lett a transzneműséget elítélő radikálisok legújabb célpontja.

Nevetséges a kritikusok álláspontja”

 – írta Mr. Liew. – „A távot le lehet tudni a futás mellett vagy helyett akár egy robogóval vagy babakocsival is.”

JK Rowling, a Harry Potter könyvek szerzője azonban visszavágott az X közösségi felületén, rámutatva az újságíró egyik korábbi cikkére, amelyben azt fejtegette, hogy nagyon inspiráló lenne végre egy transzsportolót látni olimpiai bajnokként.

Korábbi megjegyzéseiből, írásaiból világosan kiderül, hogy sajátos érdeklődés fűzi a témához” 

– írta JK Rowling. – „Mint sok más fanatikus Mr.Liew is örül annak, hogy kifejezheti megvetését a női sport iránt.”

A sportújságíró egyébként számtalan kritikát kapott, többek között Sharron Davies korábbi brit olimpiai úszó is bírálta. A Parkrun nemrégiben törölt minden nemi és életkori rekordot a weboldaláról.

Natalie Bird – aki beperelte a Liberális Demokratákat, miután eltiltották a képviselői tisztségtől, mert kijelentette, hogy „a transz nők, nem nők” – szintén reagált Liew cikkére: „Borzasztónak tartom, hogy egyszerűen törölték minden korábbi életkorral és nemmel összefüggő korábbi rekordokat.”

A népszerű eseményen különböző képességű sportolók ezrei vesznek részt parkokban és atlétikai pályákon az Egyesült Királyságban szinte minden szombat délelőtt. Már azt is lehetővé tették a biológiai férfiak számára, hogy nőként azonosítsák magukat és így induljanak a versenyen. Három olyan női Parkrun-rekord futót tartottak nyilván, akik biológiailag férfiak voltak, de elég volt bemondás után nemet változtatni.