Miről is szól a nőnap?

Nőnap mellett, húsvétkor, anyák napján, ballagáskor, karácsonykor, Valentin napon és mindenszentek napján nő meg a forgalom
Vágólapra másolva!
Közeledik a nőnap, ez sokak számára csak egy szál virágot jelent, amit kötelező jelleggel meg kell venni, de valójában honnan is ered és miért is ünnepeljük ezt a napot?
Vágólapra másolva!

A Valentin-nap és az anyák napja mellett a nőnap a virágárusok egyik legforgalmasabb napja, a nőnap azonban ennél többet jelent, még ma is, amikor a csapból is a férfi-női egyenjogúság folyik. 

A nemzetközi nőnap történelme több mint száz évre nyúlik vissza, 1857. március 8-án tartották azokat a tüntetéseket New York-ban, amelyek emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért álltak ki textilipari női dolgozók. Majd az első nőnapi megmozdulásokat 1909-ben tartották az Egyesült Államokban a Szocialista Párt kezdeményezésére. 

Ekkoriban a nőnap még a női munkások jogairól és a nők választójogáért vívott küzdelemről szólt. 

A nőnap azóta nemzetközi és tartják minden országban március 8-án, amióta a második Nemzetközi Szocialista Női Konferencián, 1910-ben, Clara Zetkin javaslatot tett erre vonatkozóan. Oroszországban 1917-ben vonultak utcára a nők „kenyeret és békét” követelve. Pár nappal később az orosz cár lemondott, az ideiglenesen állított polgári kormány pedig szavazójogot biztosított a nőknek. Hivatalosan 1975-ben ismerte el az ENSZ a Nemzetközi Nőnapot, de Magyarországon már 1913 óta megemlékeztek róla. 

Az évek során és a XXI. század gender-mozgalmainak hatására a nőnap sokszor kapott új értelmet és célt, ma egyszerre van jelen a múltbeli küzdelmekre való emlékezés, az egyenlőség melletti kiállás, a nők elleni erőszakra való figyelemfelhívás és a nőről, mint identitásról szóló társadalmi viták újra-és újraélesztése. Ez utóbbi, a progresszív mozgalmaknak és a sajtójuknak köszönhetően a nőnapon túl az év többi napján is a csapból folyik, tele olyan ellentmondásokkal, amelyek a nők elleni erőszak elleni és az LMBTQ jogok, különösen a transzjogok melletti kiállásokról szólnak. 

Pedig, ha valamiről érdemes megemlékezni, különösen a nőnap közeledtével, az a nők védelme: az elmúlt években ugyanis a párkapcsolaton belüli erőszakos bűncselekmények száma csak nőtt. 

A családon belüli erőszak, a munkahelyi zaklatás vagy akár az utcai zaklatás mind olyan területek, amelyek kivizsgálása a bizonyítási folyamatok miatt nehézkes, valamint az áldozatok sokszor kiszolgáltatott, függő helyzete ezt mind nehezíti. Az egy szál virág vagy a doboz bonbon vásárlása mellett, ha másról nem is, erről mindenképpen fontos lenne megemlékezni.