Kirúgták a szakállas evezősnőt a klubból, mert csapattársa mellét bámulta az öltözőben

Vágólapra másolva!
Már megint a transznemű sportolókkal van a baj. A Massachusetts állambeli Lynn KIPP Akadémia „női” kosarasa egy meccsen szinte leütötte egyik ellenfelét, akit azonnal le kellett cserélni. Több másik kosaras is megsérült a férfiból nővé lett játékos durva stílusa miatt. Aki egyébként másik öt sportágban is aktív, igaz, az evezősök közül kizárták, mert a női öltözőben leplezetlenül bámulta egyik sporttársa mellét.
Vágólapra másolva!

A 18 éves diák a kosarazás mellett evezésben, röplabdában, gátfutásban, súlylökésben és taekwondóban is versenyez. Igaz, az evezésről kénytelen volt lemondani, miután sporttársai annyira kényelmetlenül érezték magukat, hogy felfüggesztették és kirúgták a csapatból. A diák 2021 és 2022 között egy privát evezősklubban versenyzett egészen addig, míg karrierje egy állítólagos zaklatás félbeszakadt.

Bill Cassidy republikánus szenátor március 20-án a szenátus illetékes bizottságához intézett jelentésében következetesen férfinak nevezte a transznemű diákot.

A férfit rajtakapták, amint nyíltan bámulta az egyik lányt az öltözőben, és megjegyezte: „ó, micsoda mellek!” 

A jelentés szerint sok problémát okozott a női sportolóknak, akik miatta nem használták az öltözőt.

A klub 40 női versenyzője és 15 szülő levelet írt az Egyesült Államok Evezős Szövetségének (US Rowing), melyben kijelentették, hogy a lányokat „megfélemlítették”, hogy ne tanúskodjanak az öltözői incidens miatt, és ezért nem lehet a szakállas női sportoló nevét nyilvánosságra hozni.

Az evezős csapat vezetősége azt is megkövetelte, hogy a férfi sportoló velük utazzon. A lányok már ott tartottak, hogy abbahagyják az evezést, mert a versenyek egy férfival kettesben kellett lenniük a szállodai szobában” 

– olvasható a jelentésben.

A US Rowing orvosi bizottságának elnöke Kathryn Ackerman endokrinológus, egykori amerikai válogatott evezős, sportorvos egy előadásában bemutatta, hogy a férfi sportolók jelentős előnyben vannak a nőkkel szemben. A női sportolók testtömege például kb. 45 százalékkal kisebb, és ez azt sugallja, hogy a nőknek 40-60 százalékkal gyengébb a karjuk és 25 százalékkal gyengébb a lábuk.

A transznemű diák szinte természetes módon lett röplabdában a legjobb, szinte minden mutatóban élen állt, például több védhetetlen ütése volt, mint csapattársainak együttvéve. 

A szakállas „leányzó” 400 méteres gátfutásban és súlylökésben is rekordot döntött tavaly május 30-án. 12,54 m-re dobta a súlygolyót, és ez majd két méterrel túlszárnyalta a Massachusetts állami bajnokságának legjobb eredményét.

Természetesen taekwondóban is sorra aratja a sikereket a Saugus Tiger klubban, ahol az edzőteremben készült található fotókon jól látható, hogy már kisfiúként is ott készült, de most már nők ellen versenyez.

Az már szinte magától értetődő, hogy a színpadon is remekel. Tavaly az edzőterem adománygyűjtést szervezett a transznemű sportoló számára, hogy Salzburgban és Bécsben turnézhasson az opera együttesével.

Ez egy csodálatos, a további életemet meghatározó lehetőség, amely segítségével új kulturális tapasztalatokat szerezzek, fejleszthetem előadói készségeimet, és a zene révén kulturális nagykövet legyek. A családom, barátaim és más támogatóim segítségével meg tudom ezt valósítani. Kérem, adományával támogassa álmaimat!”

 – írta adománykérő levelében. A túra egyébként luxusszállodát, előadások megszervezésében nyújtott segítséget.

A férfiból nővé lett diák az év eleji, Collegiate Charter School elleni kosármeccsen hívta fel magára igazán a figyelmet. Már az első játékrészben Charter Schoolból négyen nem tudták folytatni a játékot, így 16 percnyi játék, a KIPP 31-14-es vezetésénél befejezték a mérkőzést. A megdöbbentő videón látható, hogy a magasabb, testesebb transznemű játékos kitépi a labdát egy másik játékos kezéből, aki ezért nagyot esett és kínjában fetrengett a földön.

A KIPP ezután visszalépett a következő meccsétől, miután a transznemű diák halálos fenyegetést kapott. A felvétel sok kritikát kapott a transznemű férfiak nőként való versenyzése miatt.

Régebben, ha egy férfi megütött egy nőt, azt kapcsolati erőszaknak nevezték, most bátorságnak. Ki gondolja, hogy azt, hogy ez együttérző, kedves és befogadó”? 

– írta Riley Gaines amerikai úszó az X-en. Gaines két éve azzal került a címlapokra, hogy felszólalt a transznemű úszó Lia Thomas versenyzése ellen.